Justiția luptă pentru un loc podium, iar subiectul pensiilor speciale este adus iar în discuție de către Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş.
Acesta afirmă că priorităţile sesiunii parlamentare trebuie să fie urgentarea eliminării pensiilor speciale, repararea Legilor Justiţiei, înfiinţarea unei comisii de Cod electoral pentru stabilirea alegerii primarilor în două tururi de scrutin şi scăderea numărului de senatori şi deputaţi şi a subvenţiei pentru partide, conform Agerpres.
Dacian Cioloș a declarat, într-o postare pe pagina de Facebook că va fi prezent în Parlament în data de azi, 1 februarie, pentru a stabili cu parlamentarii din USR PLUS prioritățile de reformă.
În aceeași postare, Copreşedintele USR PLUS, a stabilit prioritățile, după cum urmează:
• Un calendar clar cu urgentarea eliminării pensiilor speciale pentru demnitari și pentru categoriile la care nu se justifică această excepție de la contributivitate;
• Repararea legilor justiției măcelărite de PSD;
• Înființarea unei comisii de cod electoral pentru a unifica legislația într-un singur act care să prevadă alegerea primarilor în două tururi, scăderea numărului de parlamentari, evaluarea mărimii și distribuției subvenției pentru partide, vot prin corespondență simplificat;
• Găsirea rapidă în parteneriat cu Ministerul Sănătății a soluțiilor legislative pentru o reformă reală și finanțare suficientă.
Raluca Turcan luptă pentru soluțiile de mijloc
În urmă cu o săptămână, în cadrul unei conferințe de presă, se făcea anunțul conform căruia pensiile speciale au intrat în analiza Ministerului Muncii. Asftel, se impunea ca oficialii să găsească o formulă juridică prin care principiul contributivităţii să fie asigurat la pensiile speciale.
”Stagiul de cotizare rămâne evident, vom discuta ce va presupune acest stagiu de cotizare. Nu e un indicator pe care să poţi să îl excluzi. Nu pot să vă prezint acum formula până când nu avem varianta finală”, a afirmat Ministrul Muncii, Raluca Turcan, în data de 28 ianuarie 2021.
Citește și: Dacian Cioloș: „O numire politică nu înseamnă că un șef politic își numește oamenii”