O jumătate de milion de cadre didactice, funcţionari publici şi conductori de tren din Marea Britanie erau aşteptaţi să participe miercuri la cel mai mare protest din ultimul deceniu şi despre care guvernul britanic a atenţionat că va produce perturbări importante, potrivit g4media.ro.
Grevele masive, care presupun închiderea totală sau parţială a circa 85% din şcoli, mobilizarea armatei pentru a păzi graniţele ţării şi suspendarea traficului feroviar în mare parte din ţară, vor fi însoţite de mitinguri de protest împotriva unui proiect de lege ce vizează limitarea dreptului la încetarea lucrului în anumite sectoare.
Potrivit sindicatelor, o astfel de măsură va înrăutăţi şi mai mult relaţiile de muncă.
„După ani de tăieri brutale, asistenţi medicali, profesorii şi alte milioane de funcţionari publici şi-au văzut decimat nivelul de trai şi urmează să se confrunte cu şi mai multă sărăcie”, a declarat Paul Nowak, secretar general al asociaţiei sindicale TUC (Trades Union Congress).
În condiţiile unei inflaţii de peste 10%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, Marea Britanie este afectată de un val de greve, de la lucrătorii din sănătate şi transporturi până la cei din depozitele Amazon şi de la poştă
. Angajaţii cer majorări salariale peste nivelul inflaţiei pentru a acoperi creşterile ameţitoare de preţuri la alimente şi utilităţi, reclamând că nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile lunare. Guvernul a atenţionat că grevele vor avea un impact semnificativ. Se estimează că miercuri urmau să participe la grevă circa 300.000 de profesori şi 100.000 de funcţionari publici din peste 120 de departamente guvernamentale, precum şi zeci de mii de profesori universitari şi lucrători feroviari. Săptămâna viitoare se pregătesc de grevă asistenţii medicali, personalul serviciilor de salvare şi alţi lucrători din sănătate. Şi pompierii din Anglia au anunţat că vor organiza o grevă pe 10 februarie.
Trenurile vor circula mai rapid între mai multe ţări europene, inclusiv România