Gogoșile simple sunt un desert perfect pentru o după-amiază de weekend, și pot fi preparate rapid.
Ingrediente:
- 500 g făină superioară
- 350 ml de lapte
- 30 g de drojdie proaspătă sau 10 g de drojdie uscată
- 10 g de zahăr pudră vanilat
- 2 gălbenușuri de ou
- 2 pliculețe de zahăr vanilat
- 1 lingură de zahăr obișnuit
- un praf de sare
- coaja de la o lămâie rasă
- ulei pentru prăjit gogoșile
- Mod de preparare
- Într-un bol, se amestecă drojdia cu lingură de zahăr obișnuit și cu laptele ușor încălzit. Se lasă ingredientele să stea puțin, până când laptele face o ușoară spumă. Se adaugă cele 2 gălbenușuri de ou și se amestecă bine, împreună cu 300 de grame de făină superioară. În continuare, se adaugă praful de sare, cele 2 pliculețe de zahăr vanilat, coaja de lămâie rasă și celelalte 200 de grame de făină superioară. Începe să se frământe aluatul, până când se obține unul elastic și moale. Se lasă aluatul la dospit timp de 30 de minute. După ce aluatul s-a odihnit și a crescut frumos, se întinde pe un blat încăpător, pe suprafața căruia se pune un strat de făină de grosimea unui deget subțire. După ce s-a întins aluatul bine, se decupează rondele cu ajutorul unei forme speciale, a gurii unui pahar. După ce s-a obținut toate bilele de aluat, se mai pot lăsa în tavă la dospit circa 10 minute. Într-o tigaie cu pereți înalți, se pune uleiul la încins. Se adaugă câte gogoși încap în tigaie abia după ce uleiul s-a încins. Se dă focul la mediu spre mic. Din când în când, se întorc gogoșile de pe o parte pe altă cu ajutorul a două furculițe, fără a le înțepa. După ce gogoșile s-au rumenit și au căpătat culoarea aurie mult așteptată, se scot pe șervețele de bucătărie pe o farfurie întinsă, pentru ca uleiul din ele să se mai absoarbă. Se scutură ușor gogoșile, se pun într-un bol curat și se presară cu zahăr pudră vanilat cât încă mai sunt fierbinți.
- Sarmale gustoase de post cu orez și ciuperci