București, 1 aprilie 2021: În ultimele luni, deputatul PNL Sebastian Burduja a lucrat, împreună cu specialiști în domeniu din România și din SUA, la un proiect de lege care reglementează protecția avertizorilor din cadrul entităților juridice care semnalează încălcări ale legii, precum și recompensarea lor atunci când autoritățile publice din România vor recupera un prejudiciu. Propunerea legislativă transpune în legislația românească Directiva Parlamentului European și Consiliului European 1937/2019, privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, dar aduce și o serie de propuneri noi, pornind de la modele de bune practici la nivel internațional.
„Am început să lucrăm la această lege din luna ianuarie, într-un grup de lucru care include două personalități de prim rang la nivel internațional: Bradley Birkenfeld, cel mai cunoscut avertizor financiar din istorie, cel care a primit o recompensă de 104 milioane de dolari de la fiscul american, după ce a denunțat fraude fiscale de miliarde; și Steven Kohn, fondator și președinte al National Whistleblower Center din SUA și unul dintre cei mai cunoscuți avocați din domeniu, care a contribuit în mod activ la redactarea legislației corespondente din SUA.
Bradley Birkenfeld, celebrul bancher care a dezvăluit cum cea mai mare bancă din lume, UBS, ajuta miliardari să comită fraude fiscale, a permis guvernului american să recupereze 25 de miliarde de dolari, povestea sa făcând înconjurul lumii. El a ales să sprijine proiectul inițiat de Sebastian Burduja, ca urmare a legăturilor sale cu România. Bunicul său s-a născut în România și a emigrat în SUA, în 1922, împreună cu familia. Brad vine cât de des poate în țara noastră, iar profiturile din vânzările cărții sale, Avocatul Diavolului, sunt donate Asociației Casa Ioana, care oferă locuințe și servicii sociale pentru familiile care se confruntă cu violența în familie.
Propunerea legislativă prezentată astăzi, în premieră, include două componente esențiale pentru ca această lege să poată fi implementată cu succes, având în centrul atenției angajatul și respectiv responsabilitățile autorităților în fața celor care semnalează încălcări ale legii: anonimitatea și recompensa avertizorilor.
Astfel, proiectul de lege prevede, pe lângă transpunerea directivei europene, definirea unor termeni care lipsesc din legislația actuală și a conceptelor de avertizare internă (în interiorul entităților juridice de orice fel) sau externă (către autorități) și construirea unei platforme online unice, administrată de ministerul de resort, care are ca rol principal asigurarea anonimității avertizorilor.
În ceea ce privește recompensa, propunerea vizează recuperarea de către statul român de sume sau bunuri în valoare de minim 100.000 de lei, pentru a nu îngreuna procesul cu operațiuni minore, recompensa fiind de 15% sau 30% din valoarea prejudiciului recuperat, în funcție de rolul avertizorului în respectivele fapte divulgate. În plus, amenzile propuse pentru încălcarea legii de către entitățile juridice sunt reglementate ca procente din cifra de afaceri, pentru asigurarea unui cadru clar care să descurajeze aceste fapte și să descurajeze eventual acțiuni de represalii împotriva avertizorilor.
Propunerea legislativă este disponibilă AICI și AICI
Ideile și propunerile pot fi trimise pe adresa de e-mail sebastian.burduja@cdep.ro