Cetatea Braşovului, un monument istoric construit pe parcursul mai multor secole, începând din veacul al XIV-lea, care a fost de-a lungul timpului garnizoană, închisoare militară, depozit, restaurant, a trecut oficial în administrarea Ministerului Finanțelor Publice, după ani de procese. Hotărârea de Guvern privind înscrierea sa în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Finanțelor, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, potrivit gandul.ro.
După aproape nouă ani de litigii, Cetatea Brașovului, un monument istoric emblematic ajuns de izbeliște, este pe cale să fie preluată în administrare de autoritățile locale, după ce statul român a intrat în proprietatea obiectivului.
Cetatea a fost dată , săptămâna aceasta, în administrarea Ministerului Finanțelor, potrivit procedurilor locale. Clădirea de pe Dealul Cetății din Brașov, monument istoric denumit generic „Complex Cetate”, a avut șase proprietari în ultimul secol. Litigiile au început după ce, în 2014, fostul Oficiu Național de Turism (ONT), care ajunsese să o administreze, a anunțat că vrea să o vândă, din cauza cheltuielilor enorme de întreținere. Toată această saga a dreptului de proprietate și a numeroaselor termene în instanță este prevazută în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern prin care complexul, cu o valoare de inventar de peste 2 milioane de lei, a intrat în administrarea Ministerului Finanțelor.
După ce HG nr. 281/29 martie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, Ministerul Finanțelor este de drept administratorul monumentului istoric, conform procedurilor legale
. Asteptăm ca autoritățile locale să convoace o ședință a Consiliului Local Brașov, pentru a adopta hotărârea prin care să aprobe și apoi să ne solicite preluarea administrării acestui obiectiv. A fost anunțată intenția autorităților locale să preia în administrare, așteptăm să se concretizeze”, au declarat oficiali ai Ministerului Finanțelor Publice. După ce HG a fost aprobată de Executiv, edilul-șef al Brașovului a spus: „Ne așteptăm ca Cetățuia să se întoarcă acasă”. Tot pe contul de Facebook, Allen Coliban preciza că, în paralel cu demersurile formale prin care Cetățuia se va întoarce la municipalitatea Brașov, a început acțiunile de curățare a zonei. Peste 200 de copii din Marea Britanie, vindecați de hepatită C în premieră mondială