Ministerul de Finanțe, clarificări privitoare la CNP-ul fiscal

Orice român îl poate folosi în locul CNP-ului în documentele pe care le transmite la ANAF

Ministerul Finantelor
Ministerul Finantelor pag de FB

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu un proiect de lege care prevede introducerea unui număr de identificare fiscală pentru persoanele fizice, ca alternativă la folosirea CNP-ului în relaţia cu autoritatea fiscală, potrivit ziare.com.

Practic, orice român poate cere acest cod de identificare fiscală şi să-l folosească în locul CNP-ului în documentele pe care le transmite la ANAF.

Măsura face parte dintr-un pachet mai mare, publicat de Ministerul Finanţelor.„Efectul sinergic al tuturor măsurilor pe care le implementăm pentru a ţine sub control evaziunea fiscală va fi vizibil în contul de execuţie bugetară. Din experienţa noastră, în combaterea evaziunii fiscale şi având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcţii, pentru a monitoriza şi reveni la normalitate. Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite şi taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obţinut rezultate semnificative.

Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanţele bugetare, să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor şi astfel să generăm finanţări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice”, spune ministrul finanţelor Marcel Boloş.

CNP-ul fiscal, practic un cod unic de identificare fiscală pentru persoanele fizice, care să fie folosit în declaraţiile fiscale şi în facturi, se introduce ca alternativă la CNP-ul contribuabilului persoană fizică, conform documentelor publicate de finanţe.

Documentul publicat astăzi conține detalii despre scopul introducerii noului sistem, mai exact pentru a proteja datele personale sensibile ale cetăţenilor, evitând utilizarea CNP-ului în diverse sisteme. Organul fiscal central va aloca fiecărei persoane fizice un număr de identificare digitală în scop fiscal. Acest număr va putea fi folosit în locul CNP-ului pentru funcţionarea corectă a sistemelor care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice. – Persoana fizică va putea alege să îşi dovedească identitatea în relaţia cu organul fiscal utilizând acest număr în locul codului numeric personal. La solicitarea persoanei fizice, numărul va fi comunicat prin utilizarea serviciului „Spaţiul privat virtual” sau prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicaţie pusă la dispoziţia persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon).

Revin furtunile în weekend