Raclă cu Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva va sta timp de o săptămână în baldachinul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, au anunţat sâmbătă reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Sfintele moaşte urmează să fie scoase din catedrală sâmbătă 8 octombrie, în cadrul unei procesiuni
Hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva are loc în fiecare an la Iaşi pe 14 octombrie. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei ieşene, în acest an racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din catedrală cu aproape o săptămână mai devreme. Racla cu sfintele moaşte va fi reintrodusă în catedrală cel mai probabil pe 15 octombrie, potrivit g4media.ro.
„Pe 8 octombrie începând cu ora 6.00 va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a aşeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul amenajat în curtea Catedralei”,au anunţat sâmbătă reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Zeci de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să se închine la sfintele moaşte
Tmpul de aşteptare la rând ajungând în anii dinaiintea de pandemie, fiind de 12 ore. În 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Bugetul alocat de Primăria Iaşi sărbătorilor oraşului ce vor fi organizate în luna octombrie se ridică la 1,2 milioane de lei. Se dorește ca evenimentul să revină la amploarea de dinainte de pandemie.
Cunoscută și sub numele de sfânta Vineri, Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie
Sfânta Parascheva, numită „cea Nouă”, de la Iaşi, „a Moldovei luminătoare” şi lauda întregii Ortodoxii, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al Xl-lea, din părinţi binecredincioşi şi de bun neam, aşa cum arată părintele Ioanichie Bălan în „Patericul Românesc”.
În 1393, sfintele ei moaşte au fost dăruite lui Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti, iar după trei ani turcii le-au dat cneaghinei Anghelina a Serbiei, care le-a strămutat la Belgrad, unde au rămas 125 de ani. Moaştele Preacuvioasei Parascheva au ajuns în Iaşi în anul 1641, la 13 iunie, şi au fost aşezate cu multă cinste în biserică atunci zidită, a Mănăstirii Sfinţilor Trei Ierarhi. Aici au stat până la 26 decembrie, 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu. Apoi au fost transferate în noua Catedrală mitropolitană din Iaşi, unde se află şi astăzi.