Sistemul informatic de monitorizare electronică va fi extins în toată ţara şi folosit în cadrul procedurilor judiciare, anunţă Poliţia Română. Datele arată că, în primele 8 luni ale anului, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară din 2023. De asemenea, referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 583 de infracţiuni, potrivit g4media.ro.
Potrivit Poliţiei Române, începând de marţi, 18 judeţe vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Sistemul va fi operaţionalizat în Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea
”De asemenea, începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică şi în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauţiune şi arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligaţia de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal”, a arătat sursa citată.
Astfel, au fost identificate şi amenajate spaţiile destinate desfăşurării activităţilor de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată. Conform sursei citate, utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor sau, pe viitor, respectarea obligaţiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauţiune.
După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum şi organul judiciar care a impus obligaţia de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiţii stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligaţiilor ce revin persoanei supravegheate. Potrivit aceleiaşi surse, în primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 8.978 de ordine de protecţie provizorii, 3.622 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 87.565 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 42.560 în mediul urban şi 45.005 în mediul rural.
Două persoane au murit în urma unui incendiu de pădure în Grecia