Astăzi, 1 octombrie, în Biserica Ortodoxă se prăznuiește sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Este un eveniment care ne amintește de o minune pe care Maica Domnului a făcut-o în Biserica Vlaherne din Constantinopol în secolul al X-lea, potrivit digi24.ro.
Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, ne spune care sunt tradițiile sărbătorii și ce este bine să mâncăm astăzi.
“În acea perioadă, secolul al X-lea, Constantinopolul era asediat de o flotă rusă, rușii nu erau pe atunci creștini, și atacau cetatea. Toată obștea a invocat ajutorul Maicii Domnului și, potrivit tradiției creștine, la orele 4:00 dimineața, Sfântul Andrei, care mai era numit și Cel Nebun pentru dragostea sa față de Hristos, împreună cu ucenicul său, Epifanie, au văzut-o pe Maica Domnului venind asupra altarului și acoperind toată mulțimea credincioșilor, care erau în cântare de rugăciune, cu un voal protector.
Maica Domnului a început să se roage pentru a apăra această comunitate de creștini și pentru a le porteja viața.
Este o sărbătoare frumoasă, cu cruce roșie de câțiva ani în calendarul bisericesc, care ne duce cu gândul la momentele de încercare, de deznădejde și care ne încurajează să nu renunțăm și să ne rugăm la Maica Domnului, care niciodată nu zăbovește să răspundă la chemările noastre, atunci când ne rugăm cu inima curată”, transmite Părintele Gabriel Cazacu. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită cel mai des în Bisericile de tradție slavă, asta și pentru că Sfântul Andrei numit și cel Nebun pentru Hristos era considerat de origine slavă.
“Este o zi de sărbătoare închinată Maicii Domnului și puterii Sale de mijlocire, de mântuire și de rezolvare a tuturor neputințelor pe care Neamul Românesc le are”
Nu trebuie să încetăm nicio clipă să ne rugăm și să cerem ajutorul la nevoie. Sărbătoarea prăznuită în Biserică pe 1 octombrie le amintește oamenilor de puterea rugăciunii în momentele grele și de faptul că ajutorul Maicii Domnului nu încetează să apară oricând la nevoie. Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Este momentul de când începe pregătirea curților pentru sezonul rece. De acum pământul este acoperit de brumă. “Ziua de sărbătoare trebuie celebrată cu bucurie, așa că astăzi se consumă fructe de toamnă din gospodărie precum mere, struguri, gutui, prune. Se pot pregăti preparate din fructe și legume de toamnă precum plăcinte de mere, de prune sau plăcintă de dovleac”, conchide Părintele.