Ministerul Educației dezaprobă deciziile luate de conducerea unor unități de învățământ care au trecut la „orarul de iarnă”, reducând durata orelor și a pauzelor. Ministrul Educației, Ligia Deca, a emis recomandarea preventiv, ținând cont de petiția semnată de părinți și de două situații punctuale semnalate de colegii jurnaliști, potrivit g4media.ro.
În aceeași adresă, ministerul Educației a cerut să fie comunicate alte situații punctuale de schimbare a orarului.
Potrivit ministerului Educației, în fundamentarea acestor decizii, școlile invocă articolul.11, alin. (8) din ROFUIP, care precizează că în situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar..
„Considerăm că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată”, transmite ministerul.
Ministerul Educației susține că a transmis inspectoratelor școlare o adresă prin care a solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal
Potrivit ministerului Educației, date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice minut de școală contează.”De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă””, a comunicat ministerul Educației. Ministerul Educației roagă directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-a lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici și acțiuni ce pot conduce la pierderi de învățare.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Corina Popa, a transmis că „nu considerăm că situația meteorologică actuală reprezintă un argument valid în fundamentarea deciziilor de reducere a duratei orelor.”
Cel mai mare asteroid care ar putea distruge planeta, „ascuns” de lumina soarelui