Lankaran și Nagorno-Karabah, regiuni din Azerbaidjan, sunt recunoscute pentru locuitorii care au împlinit 100 de ani. Regiunea Lerik a devenit cunoscută drept locul care are cea mai mare densitate de centenari. Teritoriul este situat la mare altitudine deasupra norilor din Munții Taliș în Caucazul de Sud, potrivit digi24.ro.
Orașul Lerik din sudul Azerbaidjanului este singurul loc din lume unde se poate vizita un muzeu al logevității.
Muzeul are două camere, fiind construit în 1991 și renovat în 2010, cuprinzând peste 2.000 de exponate care documentează viața și amintirile celor mai vârstnici locuitori ai regiunii. În afară de obiectele casnice ale familiilor din zonă, se mai găsesc scrisori în limba azeră și rusă, atât de vechi încât cerneala a început să se șteargă dar și o serie de poze realizate de fotograful francez Frederic Lachop în 1930.
Muzeul din Azerbaidjan consideră că persoanele care au trăit mai mult de 90 de ani se numesc „centenari”, dar din 1991 erau peste 200 de persoane în Lerik care au împlinit 100 de ani, dintr-o populație totală de 63.000.
La ora actuală mai trăiesc 11 persoane de peste 100 de ani dintr-o populație totală de aproximativ 87.000, potrivit Comitetului de Statistică al Statului. Cel mai în vârstă cetățean al Lerik-ului în 2019 era Raji Ibrahimova, care avea 105 ani. Cel mai celebru localnic este Shirali Muslumov, un cioban care ar fi împlinit 168 de ani. Potrivit paginilor îngălbenite de vreme ale pașaportului său, el s-a născut în 1805, piatra sa de mărmânt spunând că a murit în 1973. Dacă datele sunt adevărate, Muslumov ar fi cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată.
„Liniștea minții este parte din secretul lor”, a spus ghidul muzeului longevității. „Stau departe de stres, se gândesc la viață destul de filozofic, trăiesc în prezent, fără prea multe planuri sau griji pentru viitor”, a mai adăugat acesta. Centenarii din Lerik consumă carne, dar au o preferință pentru produse lactate proaspete, precum șor,brânza de vaci, unt, lapte și ayran,o băutură din iaurt de băut. Lipsa cărnii din dieta centenarilor de altădată se datora condițiilor economice grele. „Secretul unei vieți lungi este alimentația bună, mineralele din apă de izvor și ierburile pe care le adăugăm în ceai pentru a preveni bolile, astfel că oamenii nu au nevoie de medicamente, folosesc doar remedii naturale”, a spus ghidul muzeului din Lerik. Qambarova a confirmat că nu a luat niciodată medicamente.