Infirmier dintr-un centru al DGASPC Prahova condamnat la închisoare pentru agresarea unui bătrân

Acesta este acuzat că a bătut un bătrân internat în centru, victima fiind lăsată să moară fără ca angajaţii centrului să solicite sprijin medical.

Sentinta
Sentinta

Judecătorii Tribunalului Prahova l-au condamnat la 7 ani şi 10 luni de închisoare pe un bărbat care a lucrat ca infirmier într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova unde sunt îngrijite persoane adulte cu handicap, potrivit digi24.ro.

Acesta este acuzat ca în luna august a anului 2021, a bătut un bătrân internat în centru, victima fiind lăsată să moară fără ca angajaţii centrului să solicite sprijin medical.

Infirmierul a fost găsit vinovat pentru infracţiuni de loviri cauzatoare de moarte, dar şi pentru purtare abuzivă, el lovind şi o a doua victimă, pe fratele bărbatului care a murit, internat în acelaşi centru. „Condamnă pe inculpatul Cordonaş Ştefan Dorian, la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (faptă din data de 01.08.2021, persoană vătămată Mustăţea Nicolae) . (…) Condamnă pe inculpatul Cordonaş Ştefan Dorian la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă (faptă din data de 01.08.2021, persoană vătămată Mustăţea Nicolae). (…) Condamnă pe inculpatul Cordonaş Ştefan Dorian la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă (faptă din data de 01.08.2021, persoană vătămată Mustăţea Marcel). (…) Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse aplicate, respectiv un spor de 10 luni închisoare, în final inculpatul Cordonaş Ştefan Dorian executând pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 10 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie”, este sentinţa Tribunalului Prahova.

 Prin aceeaşi sentinţă, completul de judecată interzice inculpatului mai multe drepturi, inclusiv dreptul de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv aceea de infirmier, pe o durată de 5 ani.

Datele sale vor fi introduse, prin decizie a instanţei, în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. El are de plătit, conform sentinţei, peste 160.000 de lei daune morale rudelor victimelor sale, dar şi câteva zeci de mii de lei cheltuieli judiciare. 

Infirmierul, fost angajat al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti, a fost reţinut şi apoi arestat preventiv, de la începutul acestui an fiind pus sub control judiciar. 

Infirmierul a fost deferit justiţiei pentru că, în august 2021, a provocat moartea unui pacient în vârstă de 61 de ani, cu grave afecţiuni psihice, pe care l-a bătut cu palmele şi cu picioarele şi căruia i-a provocat mai multe fracturi. După ce a fost ţinut în centru fără îngrijire medicală, bărbatul a fost dus la spital, însă o zi mai târziu a murit. Din concluziile preliminare formulate de un medic legist a rezultat că moartea bărbatului a fost violentă, fiind cauzata insuficienţei cardiorespiratorii acute survenite în evoluţia unor focare de fractură (fractură humerus stg şi arcuri costale laterale C6-C7-C8-C9 hemitorace stg) complicată cu tromboembolie pulmonară şi hemotorax sâng. Legistul a apreciat că leziunile traumatice descrise s-ar fi putut produce prin lovire cu/sau de corpuri şi/sau planuri dure şi ar putea data cu 5-6 zile anterior datei decesului. Anchetatorii l-au pus sub acuzare pe infirmierul care l-a bătut cu palmele şi cu picioarele pe bărbatul care suferea de schizofrenie, tulburare de personalitate polimorfă pe fond etilic cu fenomene deteriorative şi decompensări frecvente şi care era internat de 11 ani în centrul medico-social, alături de fratele său geamăn. Descinderi în județul Timiș, la studenți suspectați de trafic de droguri