Un lucru mai puțin spus, până în zilele noasre, este faptul că Marea Unire s-a făcut în mijlocul pandemiei de gripă spaniolă. Fără protecție, fără izolare. Cu vorbitorii de la tribună cu stări febrile. Românii purtau în jurul gâtului mărgele de căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei spaniole. În perioada respectivă, neexistând ideea de izolare sau de a nu călători, mulți români au venit la Alba Iulia într-o stare avansată a bolii.
Cum masca de protecție nu exista, Marea Adunare Națională a reprezentat un adevărat focar de infecții cu gripa spaniolă. Cu alte cuvinte, adunarea istorică de la Alba Iulia a contribuit semnificativ la extinderea pandemiei în Transilvania.
Cu boala izbucnită spre sfârșitul Primului Război Mondial, organizarea Adunării Naţionale a avut de suferit. Mai mulţi delegaţi ce trebuiau să reprezinte naţiunea română au lipsit de la Alba Iulia, îmbolnăvindu-se.
Gripa spaniolă a curmat viața a peste 50 de milioane de oameni la nivel global
Totuși, boala și-a redus prezența în a doua parte a anului 1919 și în 1920. Ca și în prezent, cu referire la pandemia de COVID-19, și în perioada respectivă existau diverse teorii cu privire la izbucnirea bolii. Unii au presupus că e din cauza gazelor de pe front. Însăși Regina Maria a fost afectată de boală. Ea a luat boala la Adunarea de la Alba Iulia, iar la șapte zile după 1 decembrie a fost internată la spital.
Cu toate că gripa spaniolă făcea ravagii peste tot, la 1 decembrie 1918 se decide unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, dar pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii. La nivel internațional, unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920.
Lumea de după 1920 a luat un curs diferit. După cum lumea de după COVID-19, foarte probabil, va face la fel. Cu toate transformările pe care societatea umană le va cunoaște, după fiecare pandemie, viața oamenilor intră într-o rutină. Cum s-a întâmplat după 1920.
Reamintim că gripa spaniolă a infectat una din trei persoane la nivel global. Adică 500 de milioane de oameni. Primul caz s-a înregistrat pe 4 martie 1918. Ultimul fiind în martie 1920. Pandemia a ucis peste 50 de milioane de oameni. Altfel spus, a fost cel mai mare val de decese de la Moartea Neagră și, poate, din toată istoria omenirii.
La 101 de ani de la izbucnirea gripei spaniole, pandemia de COVID-19 a luat prin surprindere toată lumea. Ea schimbând normalul cu care eram obișnuiți. De la depistarea coronavirusului ( în 2019) și până acum, la nivel mondial s-au infectat peste 260 de milioane de oameni și au murit 5,2 milioane.
Astăzi, 1 Decembrie 2021, românii sărbătoresc 103 de la Marea Unire.
Mica Unire, celebrată de PPU (social-liberal), la statuia lui Cuza