PSD Giurgiu a raportat nereguli grave la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, inclusiv turism electoral, vot multiplu și presiuni asupra alegătorilor. În comune precum Clejani, Putineiu și Oinacu, s-a reclamat votul în grup, transportul organizat al alegătorilor și fraude cu urna mobilă. La Vedea, membrii comisiei ar fi semnat procesul verbal în alb, iar la Toporu și alte localități s-au înregistrat cereri suspecte pentru urna mobilă. PSD solicită investigarea rapidă a acestor incidente.

Comunicatul integral al PSD Giurgiu:

Conducerea Organizaţiei Judeţene a PSD Giurgiu a depus plângeri la Biroul Electoral Judeţean şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Giurgiu cu privire la mai multe nereguli din timpul procesului de votare la alegerile parlamentare ce se desfăşoară duminică, 1 decembrie 2024.

Foarte multe nereguli au fost înregistrate în comuna Clejani. Astfel, la Secţia 94, în mod repetat, au intrat în cabina de vot mai multe persoane odată.

De asemenea, tot la Clejani, au fost sesizate organele abilitate pentru turism electoral, fiind aduse la vot persoane din tot judeţul, cu mai multe maşini. În mod ciudat, în primele minute de la deschiderea secţiilor, aproape 100 de persoane din Bolintin şi Neajlov au votat la secţia din Clejani.

Şi la Gogoşari, a fost făcută plângere pentru turism electoral, după ce consilierii locali, primarul şi viceprimarul au fost surprinşi aducând la vot oameni cu maşinile.

PSD Giurgiu a făcut plângere într-un caz de vot multiplu, după ce o persoană a votat şi la Clejani şi la Bolintin.

Probleme au fost şi la Putineiu, acolo unde au intrat în cabina de vot câte două persoane odată, în mod repetat, şi peste 130 de persoane din alte localităţi au fost aduse la vot.

PSD Giurgiu a sesizat Biroul Electoral Judeţean, după ce, la secţia 244 din Vedea, s-a descoperit că preşedintele secţiei de votare, locţiitorul şi alţi membri au semnat procesul verbal în alb.

Au fost sesizate organele abilitate şi pentru fraudă electorală cu urna mobilă. La Toporu, de exemplu, 10-15% din populaţia comunei a „devenit” nedeplasabilă, fiind înregistrate 337 de cereri pentru urna mobilă.

PSD Giurgiu a solicitat inclusiv verificarea veridicităţii adeverinţelor privind imposibilitatea de deplasare, după ce mai mulţi alegători au spus că nu au făcut cerere pentru urna mobilă şi au refuzat să voteze în acest mod.

Un număr semnificativ de solicitări pentru urna mobilă a fost înregistrat şi în alte comune precum Letca – 171, Izvoarele – 331, Oinacu-  185, Braniştea 185.

Organele abilitate au fost sesizate şi la Oinacu, acolo unde au votat, în aceeaşi cabină, câte 3 persoane odată, în mod repetat şi fără justificare. PSD Giurgiu a depus plângere la Poliţie, după ce s-a constatat că unii observatori au forţat alegătorii să arate buletinul de vot, înainte de introducerea acestuia în urnă.

Organizaţia Judeţeană a PSD Giurgiu solicită tuturor instituţiilor cu atribuţii în respectarea Legii electorale să soluţioneze cu celeritate toate sesizările primite.