Anul acesta, mai mult ca oricând s-a simțit lipsa focurilor de artificii de la miezul nopții. Acele focuri organizate de primării, cu personal calificat și cu autorizație ISU, dar care în anul pandemic 2020, din cauza restricțiilor de circulație, însă și din considerente economice nu au mai avut loc.
Chiar și așa, cerul României a fost luminat de „focurile” improvizate, organizate pe cvartale, sau de pocnentul asurzitor al petardelor, ce însă nu au fost lipsite de incidente. Fie că vorbim de oameni care s-au mutilat pe viață, case incendiate sau animale speriate.
Astfel, după aceste incidente au și apărut petiții cu privire la intezicerea comercializării și folosirii petardelor de oricefel pe teritoriul României. De altfel faptul că ele nu au fost vândute la „colț de stradă” nu înseamnă că unii nu s-au descurcat să le comercializeze, fie că vorbin de vânzarea lor direct din portbagaj, într-o spălătorie auto din Galați, sau într-o piață din Sibiu, în ambele cazuri vânzătorii de ocazie nu aveau dreptul de a comercializa articolele pirotehnice.
„Esti dispus sa astepti ziua in care vei avea de suferit din cauza lor? Va fi prea tarziu din pacate. Adulti, copii, animale….atatea victime cazute prada din cauza unor persoane iresponsabile, fara nici un strop de discernamant. Se poate face „spectacol” si folosind DOAR artificii. Comercializarea si folosirea pentru si de catre persoanele fizice sa fie doar in cazul artificiilor cu flacara rece (care nu sunt periculoase). Restul tipurilor de artificii sa fie folosite exclusiv de catre persoane autorizate si doar in locuri special amenajate”, se arată în petiția care circulă de astăzi pe internet.
Altfel, mii de păsări, multe decedate, altele dezorientate și înspăimântate, incapabile să zboare, au fost surprinse pe asfalt, în zona istorică a Romei. Imaginile video au surprins păsările care zboară disperate, în timpul focurilor de artificii, apoi se prăbușesc pe firele de înaltă tensiune din centrul istoric al Romei, scrie La Stampa.
Spectacolele cu focuri de artificii s-au organizat în ciuda ordonanței care le-a interzis, din 31 decembrie până pe 6 ianuarie. Ordonanța prevede amenzi de până la 500 de euro și confiscarea materialului exploziv.
Citește și: Petiție pentru respectarea legii privind salarizarea profesorilor