Garda de Mediu le dă o veste proastă pasionaților de ars frunze și resturi provenite din curățenia de primăvară. Motivația Gărzii de Mediu se bazează pe faptul că o asemenea activitate afectează calitatea aerului. De menționat că astfel se pot crea și multe incendii, având în vedere că viteza vântului, primăvara, este mai mare decât în restul anului, favorizând răspândirea flăcărilor. Începând din 2021 activitatea de ardere a frunzelor este strict interzisă, iar cei ce vor alege să se abată de la norme vor risca să primească amenzi usturătoare, notează Mediafax.
Actul normativ instituit de Garda de Mediu a intrat în vigoare luna trecută
„O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021. Sancțiunile poate nu vor speria (amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice) dar sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm”, au explicat reprezentanții de la Garda de Mediu, potrivit sursei citate.
Spre exemplu, Garda de Mediu Vaslui a constatat, în urma unor măsurători, faptul că primavara se înregistrează o scădere notabilă a calității aerului în municipiu, cauza principală fiind întocmai arderea frunzelor și a resturilor derivate din curățenia de primăvară.
„Curățenia de primăvară a condus, în perioada 27 martie – 12 aprilie 2020, la o depreciere semnificativă a calității aerului din Municipiul Vaslui, fapt evidențiat de valorile înregistrate la parametrul PM10 (particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri)”, au spus reprezentanții Gărzii de Mediu – Vaslui.
Citește și: Garda de Mediu a confiscat mașinile mai multor șoferi care depozitau ilegal deșeuri