Legea bugetului pe 2021 a fost adoptată astăzi, în plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului, cu 234 de voturi „pentru” și 170 de voturi „împotrivă”. De menționat că proiectul a fost adoptat exact în forma trimisă de Guvern, miile de amendamente cu care se lăuda PSD picând la vot. Aceeași soartă au suferit-o inclusiv amendamentele puse pe „masă” de partidul lui George Simion.
Explicația premierului Cîțu despre legea bugetului
„Bugetul pentru 2021 are la bază un deficit al bugetului general consolidat de 80 de miliarde de lei. (…) Veniturile bugetului general consolidat pe 2021 sunt de 364,9 miliarde de lei, în creştere cu 42,4 miliarde lei faţă de anul precedent, când am reuşit, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le spuneaţi despre noi în spaţiul public, să avem venituri la fel de mari ca în anul 2019, când aţi avut creştere economică. Deci, ca să fie clar pentru toată lumea: în cea mai mare criză din ultima sută de ani, Guvernul PNL a reuşit să aibă venituri la fel de mari într-un an în care aţi avut creştere economică”, a afirmat Cîţu, la dezbaterile generale pe marginea proiectului Legii bugetului de stat pe 2021.
Premierul a mai spus că atunci când vorbim despre buget, construcția acestuia pentru 2021 ar fi fost suplimentată cu sume necesare pentru plata pensiilor, care ar fi crescut, dar şi a alocaţiilor, care au crescut și ele, cu o valoare totală de 10,4 miliarde de lei. „Alocaţiile anul acesta au crescut cu 20%, nu ştiu dacă şi pentru dumneavoastră, dar verificăm, la care se adaugă cheltuieli obligatorii de 5,7 miliarde lei dobânzi şi contribuţia UE. Da, contribuţia UE, de unde voiaţi dumneavoastră să luaţi banii, pentru ca să îi daţi baronilor locali, prin amendamentele pe care le tot puneaţi în Parlamentul României”, le-a transmis Florin Cîțu parlamentarilor social democrați, veșnic contestatari ai legii bugetului.
De altfel, imediat după vot, senatorul social democrat Lucian Romașcanu a spus că proiectul de buget ar fi „antieconomic, antisocial, ilegal, ilegitim si antinațional”.
Citește și: Calendarul aprobării bugetului, „pe repede-nainte”