Medicul Ciuhodaru face un apel către populație. De vreme ce rata de infectare este una destul de mare, mai ales având în vedere faptul că mulți dintre cei ce contactează noul Coronavirus sunt asimptomatici, acesta recomandă populației să rămână în case. Astfel, dacă pe Marcel Vela nu îl credeți, pe Iohannis nici atât, poate vă rupeți câteva minute din viață ca să citiți ceea ce are de spus un medic. Nu, nu vecinul de alături, nu mătușa Tamara, ci un medic, medicul Ciuhodaru:
#coronavirus
O treime din cazuri ar putea fi purtători asimptomatici (!!!). #statiacasa #reusimimpreuna Programele extinse de testare, izolarea consecventă şi reguli stricte pot frâna răspândirea coronavirusului.
Concret:
1. Persoane infectate cu SARS-CoV-2, dar care nu ştiu acest lucru şi, ca atare, nu intră în carantină, pot răspândi virusul la alții. #iasistatiacasa #testareextinsa.
2. China a anunțat prima acest lucru (South China Morning Post).
3. Japonia (Universitatea Hokkaido-epidemiologul Hiroshi Nishiura) confimă acest lucru într-o scrisoare adresată International Journal of Infectious Diseases.
4. Coreea de Sud și China au reușit să scadă numărul de cazuri testându-i pe toți (simptomatici sau nu) cei care au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv.
(!!!) Toți cei care sunt depistaţi ca fiind purtători de coronavirus sunt obligaţi să intre în carantină, iar respectarea acestei măsuri este verificată riguros prin telefon. Aceasta indiferent dacă prezintă sau nu simptomele în cauză.
5. Rata de testare în Coreea de Sud este cea mai înaltă la nivel mondial: 5,6 la 1000 de locuitori. Coreea de Sud aplică „cel mai extins program de testare la nivel global”, corelat cu eforturi sporite de a izola persoanele testate pozitiv, de a depista aşa-numiţii contacţi şi a-i trimite în carantină.
6. Astfel a reuşit să frâneze răspândirea Covid-19 fără a aplica măsuri drastice, cum ar fi restricţionarea circulaţiei.
7. „Coreea de Sud este o republică democratică. Nu credem că izolarea este calea adecvată”, a precizat Kim Woo-Joo, expert în boli infecţioase de la „Korea University”, citat de revista de specialitate Science.
Concluziile sunt clare:
1. Cu ajutorul unui program de testare extinsă a populaţiei pot fi depistaţi la timp purtătorii asimptomatici din preajma persoanelor infectate, înainte ca aceştia să poate transmite, la rândul lor, coronavirusul altor oameni.
2. În rândul sud-coreenilor, numărul de asimptomatici e considerabil mai mare decât în alte ţări, iar acest fapt se datorează probabil numeroaselor teste, declara săptămâna trecută directorul Centrului de Prevenire şi Control al Epidemiilor (KCDC), Jeong Eun-kyeong.
Noi ce mai așteptăm?! E nevoie urgentă de planul B. Vă rog să mă susțineți în acest demers. #reusimimpreuna #testareextinsa„, a scris medicul Tudor Ciuhodaru, joi, pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Mihaela Moga Pal: asistenta hărțuită de vecini