Comisarii pentru protecţia consumatorilor au verificat 40 de operatori economici din Centrul Vechi al Capitalei. Au fost aplicate amenzi contravenţionale de 177.000 de lei şi s-a dispus oprirea temporară a activităţii în cazul a 14 dintre ei, potrivit observatornews.ro.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în ultima zi a lunii martie, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a efectuat o serie de acţiuni de control la operatorii economici care activează în domeniul alimentaţiei publice, hotelier, precum şi magazine din cea mai cunoscută zonă a Capitalei – Centrul Vechi, un număr de 40 de locaţii fiind verificate de comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov. Astfel, în urma neregulilor constatate comisarii au aplicat 18 amenzi contravenţionale, în cuantum de 177.000 de lei, şase avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme, în valoare totală de circa 19.000 de lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 14 operatori economici.
„Primăvara începe cu curăţenia de Paşti! Am adus iepuraşii tineri să ne ajute! Este primul cartonaş galben de anul acesta, sper să nu ajungem la roşu!”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
Principalele abateri de la legislaţia în vigoare constatate au fost: lipsa menţiunilor cu privire la faptul că unele preparate din listele meniu provin dintr-un produs congelat sau că nu sunt folosite, la gătire, ingredientele menţionate folosirea unor spaţii de depozitare improprii, cu pereţi cu infiltraţii şi mucegai; existenţa insectelor (muşte, gândaci) în blocul alimentar; folosirea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită şi a unor fără elemente de identificare; schimbarea stării termice iniţiale a produselor; nerespectarea vecinătăţii produselor în spaţiile de depozitare; utilizarea unor ustensile de bucătărie depreciate şi a bureţilor de sârmă, pentru vase; prefierberea pastelor înaintea folosirii şi depozitarea lor în agregate frigorifice contrar indicaţiilor oferite de producător; existenţa pavimentului neigienizat, a pereţilor neigienizaţi cu plăci de faianţă sparte/fisurate, a tavanului cu vopsea exfoliată; lipsa menţiunilor cu privire la ingredientele cu factor alergen, din listele meniu; folosirea aceluiaşi spaţiu pentru păstrarea hainelor angajaţilor şi depozitarea alimente; depozitarea alimentelor realizată pe o cale de acces, într un spaţiu necompartimentat;lipsa graficului schimbării uleiului de prăjire; utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu acumulări de gheaţă, cu vopsea exfoliată, zone extinse de rugină, chedere depreciate, rupte; decongelarea unor materii prime la temperatura mediului ambiant; colectarea reziduală în coşuri fără capac; folosirea unor echipamente de gătire neigienizate, cu depuneri de grăsime arsă.