Într-o perioadă în care ar trebui să nu conteze chiar deloc naționalitatea, gradul de educație, nivelul social și așa mai departe, Germania șterge pe jos (la propriu) cu muncitorii români, veniți în această țară nu de dragul ei, ci pentru un trai mai bun. Drept răsplată, patronii nemți revin la comportamentul de baștină pentru care sunt recunoscuți în presa internațională.
Cazați în condiții mizere, ca sardinele, și prestând o muncă istovitoare, de parcă toate acestea nu ar fi de-ajuns, 200 de muncitori români au fost infectați cu coronavirus. Angajați ai abatorului din Birkenfeld, Germania, operat de firma Müller Fleisch GmbH, cu patroni români, conaționalii noștri fac dezvăluiri șocante din carantină.
„Am mers cu microbuze de la muncă. Cum am venit, așa am plecat. Nu o fost poliție, nu o fost absolut nimeni, să ne mute dintr-un loc în altul. Noi ne-am mutat singuri. A condus administratorul de la firmă, care era în carantină cu noi”, a declarat un muncitor pentru Libertatea.
În primele cinci zile de carantină, nimeni nu s-a interesat de situația românilor. Patronii nemți s-au comportat mizerabil: “nu am primit o lingură de mâncare sau o sticlă de apă”. Au supraviețuit cu ce și-au adus de acasă. “Pateu, fiecare ce-o avut”. Mai mult, muncitorii nu au văzut țipenie de medic. “Dacă vi-i rău, ni s-a spus de la firmă, sunați la salvare”.
Haosul a fost atât de mare, povestesc bărbații, încât în carantină a venit inclusiv un muncitor al cărui test ieșise negativ, ca să își însoțească soția depistată pozitiv. “A zis că nu își lasă soția singură”. Abia în a 11-a zi, angajații români au fost consultați de un doctor.
Autoritățile din Germania le-au spus să se descurce singuri, așa că, vreme de 11 zile, muncitorii au stat într-un fost hotel, perioadă în care au mâncat ce au apucat, și doar două zile într-un spațiu de carantină oficial, cu condiții bune. În total, 13 zile, și nu 14, așa cum prevăd regulile de carantină.
MAE a făcut public evenimentul abia la ieșirea din carantină
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a ieșit cu un prim comunicat pe acest subiect abia pe 28 aprilie. Pe 29 aprilie, ministerul a precizat că persoanele din carantină sunt monitorizate ”constant de oficiul de sănătate publică local, iar centrele de carantină sunt supravegheate permanent de un serviciu de pază”.
Despre cele 11 zile în care peste 50 de români au fost izolați într-un fost hotel din Bad Wildbad, fără hrană asigurată, fără medic și fără pază, MAE nu a precizat nimic.