Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat că ”suntem pe pantă descendentă” și mulți s-au gândit brusc la panta de la munte. Sau valul mării. Sau o drumeție amânată și nesperată. Adică, în concluzie: planuri cu pante de concediu.
Horațiu Moldovan e de părere că românii se vor putea bucura de acest concediu respectând, desigur, anumite măsuri. Viitorul din cuvintele lui Moldovan sună chiar bine:
”Am trecut de vârf. Vârful a fost o fază de platou. În ultimele zile se constată o clară descreștere de la zi la zi. Sunt 166 de pacienți la terapie intensivă, doar 20% sunt ventilați mecanic.
Suntem pe pantă descendentă. Ne așteptăm în sezonul cald, prin similitudine cu alte afecțiuni virale, să avem o virulență scăzută a acestei epidemii.
Ne punem problema dacă ne vom confrunta cu o revenire a unui număr mai important de infectări după sezonul cald.
Urmează probabil o diminuare semnificativă a acestor infecții”.
Ca să revin la concedii și la un sport nautic care mi-a plăcut mereu: pandemia e un fel de surf. Și, la fel ca în surf, după un val vine mereu un alt val. Că e mai mare sau mai mic, depinde de cel care practică sportul. Cât de bine stă la capitolele: echilibru, exercițiu și grijă.
”Să păstrăm distanța socială, să evităm aglomerările, să promovăm altă abordare a evenimentelor sociale, atunci lucrurile vor merge spre bine”, a declarat Horațiu Moldovan.
Cu alte cuvinte, să facem cam ceea ce am făcut până acum: să avem grijă și multă răbdare. Nu de alta, dar acel repetat obsesiv-compulsiv ”depinde numai de noi” nu e doar un clișeu. Depinde numai de noi dacă valul care va să vină ne va îneca sau ne va aduce mai aproape de mal. Depinde numai de noi să ne păstrăm noi pe noi în siguranță. Depinde numai de noi.
Pentru că, sincer, faza aia cu ”sistemul sanitar/guvernul ar trebui să aibă grijă de noi” ar trebui păstrată ca ultimă opțiune. Înainte de sistemul sanitar/guvern, noi suntem cei responsabili pentru fiecare în parte.
Citește și: Alberto Zangrillo și coronavirusul pe cale de dispariție