Unele alimente sunt bogate în fier, trebuind consumate cât se poate de des pentru a preveni deficitul de fier și afecțiunile cauzate de lipsa acestuia în organism. Ficatul este unul dintre alimentele cele mai bogate în fier. Ficatul de porc sau de vițel asigură necesarul zilnic de fier recomandat. Ficatul de porc asigură 22 mg iar cel de vițel 8 mg de fier. Cartoful copt este unul dintre acele alimente bogate în fier. Un cartof mediu copt poate conține de 3 ori mai mult fier decât au 90 de grame de piept de pui. Gălbenușul de ou conține o cantitate de 7,2 mg de fier, consumat împreună cu albusul, fierul fiind asimilat mult mai rapid de către organism.
Peștele gras cum ar fi macroul sau sardinele asigură un bun aport de fier, precum și de Omega-3.
Carnea de vită este printre cele mai importante alimente, având și un conținut ridicat de zinc, vitaminele B12 și B6 și seleniu, fiind considerată un aliment complet și cu un deosebit impact în dezvoltarea organismului. Toate tipurile de fasole sunt alimente bogate în fier, dar în cea albă se găsesc cele mai mari cantități de fier. Și fasolea roșie, neagră sau cea verde păstăi pot fi consumate pentru cantitatea de fier pe care o conțin. Se poate alege un fel de fasole preferat care poate fi combinat într-o salată cu varză, care conține vitamina C, pentru a-i facilita o absorbție rapidă fierului în organism. Spanacul este unul dintre cele mai importante alimente bogate în fier, fiind primul în clasamentul legumelor. Spanacul poate fi combinat cu ardeiul roșu, o sursă bogată în vitamina C. Trei căni de spanac asigură 18 mg de fier, necesarul zilnic. Spanacul poate fi astfel consumat sub formă de salată, alături de ardeiul roșu și alte legume preferate.