Culturile de grâu şi porumb afectate de secetă în Moldova şi Muntenia

Procesele vegetative ale plantelor vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intens în zonele de câmpie

Seceta
Seceta sursa foto pixabay

Rezerva de apă din sol în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Muntenia, local în centrul şi estul Olteniei, estul, centrul şi sudul Transilvaniei şi, izolat, în nord-vestul Banatului, potrivit g4media.ro.

La porumb deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Moldova şi Muntenia, local în nordul şi centrul Dobrogei, centrul şi estul Olteniei, vestul şi nordul Crişanei şi, izolat, în nord-estul şi nord-vestul Banatului.

Potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru următoarea săptămână, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Banatului, local nordul şi sudul Olteniei, estul şi sudul Dobrogei, sudul, izolat nord-vestul Munteniei şi estul Moldovei. Gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, local vestul, nord-vestul, centrul şi estul Moldovei, vestul şi sudul Crişanei, sudul şi estul Dobrogei, nordul şi vestul Banatului, sudul, izolat nordul şi nord-vestul Munteniei.

Procesele vegetative ale plantelor vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intens în zonele de câmpie, precum şi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

În semănăturile efectuate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, medie spre slabă, în special pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol, arată ANM în prognoza agrometeo. La culturile de orz şi grâu de toamnă vor predomina fazele de înspicare (80-100%) şi înflorire (50-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-100%). În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa se va afla la formarea silicvelor şi creşterea boabelor în silicve (40-100%), izolat fiind posibil începutul maturităţii depline (10-30%).

Floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (10-21 frunze), precum şi apariţia capitulului (10-30%).

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul va înregistra fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) şi înfrunzire (6-14 frunze). „Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor parcurge înfrunzirea, creşterea fructelor/lăstarilor, dezvoltarea rodului, iar la soiurile timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea deplină se vor continua lucrările de recoltare. În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor, înflorire şi formarea/creşterea boabelor. Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii”, spun specialiştii ANM.

Duplicatul după permisul de conducere se poate solicita online