Ministerul Familiei, mesaj de Ziua Națională pentru Adopție: 7057 de copii au fost declarați adoptabili în anul 2023

Anul trecut, aproape 1.400 de copii din sistemul de protecție specială au fost adoptați

Copil
Copil sursa foto pixabay

De Ziua națională pentru adopție, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție anunță că în evidențele Registrului Național pentru Adopții 7057 de copii au fost declarați adoptabili, la nivelul anului 2023.

În tot acest timp doar 3119 familii s-au atestat pentru adopția națională și alte 63 de familii pentru adopția internațională. Potrivit datelor din Registrul Național pentru Adopții, dintre acești copii aproape 60% au peste 7 ani, iar circa 27% au între 14 și 17 ani.

“De Ziua Națională pentru Adopție gândul meu se îndreaptă către toate familiile din România care au ales această altă cale minunată de a deveni părinți și către copiii care de-a lungul timpului și-au îndeplinit marele vis de a avea părinți. Anul trecut, aproape 1.400 de copii din sistemul de protecție specială au fost adoptați, primind astfel șansa unei vieți mai bune.

Știu că adopția nu este un proces ușor, nici din punct de vedere birocratic, nici psihologic, tocmai de aceea împreună cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie, facem constant eforturi pentru a le ușura părinților adoptatori acest drum. Deja procesul birocratic a fost simplificat în ultimii ani și vă asigur că vom continua pe acest drum. Vă mulțumesc tuturor celor care ați parcurs acest drum pentru dragoste, grijă, răbdare și perseverență. Prin decizia de a adopta ați schimbat destinele unor suflete nevinovate, a căror unic vis era să aibă cui spune „mamă” și „tată”.”, a declarat Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero.

Dintre cei 7057 copiii declarați adoptabili la nivelul anului 2023, 5522 se aflau în plasament la asistenți maternali, 244 la alte familii, persoane, rude sau tutore și alți 1251 în servicii de tip rezidențial.

Cei mai mulți dintre copiii adoptabili au între 7-13 ani, adică 4117, iar între 14-17 ani au 1929 de copii. În categoria de vârstă 3-6 ani se încadrează 795 de copii, iar în cea de 0-2 ani 216 copii. Cei mai mulți dintre ei sunt băieți, adică 4086 de copii și 2971 sunt fete. Numărul total al copiilor adoptați a fost, anul trecut, de 1377, conform datelor extrase din Registrul Național pentru Adopții.

Duplicatul după permisul de conducere se poate solicita online