În 1954, un informatician, cunoscut ca fiind și un geniu al matematicii, a murit după ce a mușcat un măr otrăvit cu cianură.
Inițial, s-a vehiculat că moartea lui Alan Turing a fost un suicid. Matematicianul ar fi fost depresiv în urma unei castrări chimice pe care guvernul britanic i-a impus-o, după ce a recunoscut că a avut o relație sexuală cu un bărbat, ceea ce, la acea vreme, era împotriva legii.
Încă o altă teorie era că serviciile de securitate britanice l-au considerat pe Turing un risc ridicat, deoarece era gay. Prin urmare, angajații se temeau că matematicianul ar fi intenționat să dezvăluie secrete guvernamentale.
Orice s-ar fi întâmplat, important este faptul că un măr mușcat a fost găsit lângă patul lui Turing
După aproximativ două decenii, mai mulți bărbați aleg să producă o serie de computere, într-un garaj. Aveau un nume pentru produsul lor, dar aveau nevoie și de un logo.
Bărbații erau conștienți de contribuțiile lui Turing la calculatoare și codare. Prin urmare, au decis să-l onoreze, alegând, ca logo, un măr mușcat, pentru a-și reprezenta compania.
Cu toate acestea, potrivit designerului care a creat logo-ul, Rob Janoff, asocierea dintre măr și matematician este doar o legendă
”Mă tem că nu a avut nicio legătură cu Alan Turing. Este doar o frumoasă legendă urbană”, a declarat Janoff, în 2009.
Alte teorii spun că logo-ul face referire la Eva care a mușcat din fructul interzis. De asemenea, mulți sunt de părere că simbolul duce cu gândul la descoperirea gravitației, de către Newton.
Janoff a infirmat aceste supoziții, dar a explicat prezența dungilor multicolore de pe versiunile timpurii ale logo-ului: ”Apple II a fost primul computer de acasă sau personal care a putut reproduce imagini color pe monitor. Dungile reprezintă, de fapt, bare de culoare pe ecran”, a explicat acesta.
Oricare ar fi adevărul, creatorii Apple nu resping ideea de a-i aduce un omagiu lui Turing.
Când actorul Stephen Fry l-a întrebat pe Steve Jobs dacă faimosul logo se bazează pe povestea de viață a lui Turing, Jobs a răspuns: ”Cu siguranță că ne-am dori să fie așa”.