Primul lucru care te învață prin facultațile de jurnalism e probabrea informației din trei surse valide – ca act de respect atât pentru tine, cât și pentru cititorul tău. Chiar și-așa, unii dintre colegii de breaslă par să fi lipsit la această lecție elementară ori, cu bună știință calcă acum peste ea cu bocancii… de dragul unui „exclusiv” sau al vreunui „senzațional” menit să rupă gura târgului și să-l poziționeze pe el, pe jurnalist, în topul afișărilor. Desigur, nu mă refer la greșelile omenești, cele comise din grabă ori lipsă de experință. Mă refer la cele deliberate, făcute cu bună știință, în scopul trunchierii și nișării. Set deficitar de valori sau nu, fake news-ul are același rezultat: unul dezastruos.
La decernarea premiilor „Pulitzeru’ Mincinoșilor”, mulți ar purta coronița de spini pe cap.
Și-apoi, dincolo de presa propagandistă, există oamenii de rând, cei neinformați. Cei ce nu catadicsesc să verifice ceea ce postează, în schimb alocă zeci de minute întregi susținerii cauzei neverificate. Ce lume frumoasă ar mai fi dacă distribuția timpului ar fi diferită!
Să te ferească sfântul să-i contrazici postarea pe care tu ai verificat-o – iar el nu, că ajungi să nu te mai speli cu toată apa din Dunăre! Și după ce crezi că ai scăpat de furia aferentă valului unu – „Gigel”, te lovește pe nepusă masă și valul doi – „Costel”, prietenul valului unu – „Gigel”.
Calamitățile vin întotdeauna în valuri.
Deunăzi mi-era dat să văd o postare colorată (la propriu) a cuiva care-mi ceruse prietenia pe Facebook cu câteva zile înainte. „La UMF Cluj se intră cu 5.22 la Medicină. Și cică să ne lăsăm apoi pe mâna lor, a MEDICILOR!”, se zicea în respectiva postare. Așadar, am pus mâna pe tastatură ca să verific informația. Astfel, am dat o raită la categoria Admitere 2020 a UMF Cluj, vizând ultimele locuri de la taxă. Surpriză! Medicină: 7.53. Ce-i drept, Balneofiziokinetoterapia și Recuperarea nu stătea prea bine, având ca ultimă medie de intrare la taxă 5.78. Însă sub nicio formă 5.22, atât cât se grăia în respectiva postare. Și cu siguranță nu la Medicină Generală, acolo unde se sugera o astfel de notă mică de intrare. O greșeală voită? Poate. O greșeală comisă din neștiință? Poate. Probabil urmată de clasicul „ia uitați, oameni buni, ce fel de medici încearcă pe noi să ne convingă de Covid!”. N-am mai urmărit comentariile ulterioare. Ar fi fost inutil.
Fie că ne dăm, fie că nu ne dăm seama, în fiecare zi suntem inundați de informații false, menite să distorsioneze realitatea. Le luăm de bune fără a verifica sursa, pentru ca mai apoi să ne batem cu pumnul în piept, susținând cauze care nu-s ale noastre, însă care ne dau un oarecare confort. E mai simplu să procesezi o informație gata mestecată de alții decât să despici tu complicatul adevăr.
E și asta o formă de comoditate.