Valencia ia măsuri împotriva turismului excesiv

Regiunea din Spania va impune amenzi de până la 600.000 de euro pentru chiriile pe termen scurt, fără licență

Valencia
Valencia sursa foto pixabay

Regiunea spaniolă Valencia se alătură Barcelonei cu planuri de licențiere pentru a opri turismul excesiv. Măsuri pentru controlul turismului excesiv au fost anunțate și în alte destinații turistice din sudul Europei, precum Lisabona, Veneția sau Split, potrivit ziare.com.

Regiunea Valencia din Spania urmează să impună amenzi de până la 600.000 de euro pentru chiriile pe termen scurt, fără licență, precum și pentru apartamentele în stil Airbnb.

Aceasta este o încercare de a opri supraturismul în zonă, care a pus o presiune suplimentară asupra facilităților publice locale și a condus la creșterea prețurilor de închiriere în destinațiile turistice europene cheie. Potrivit Airbtics, o companie de analiză Airbnb, cazarea medie pe Airbnb sau închirierea pe termen scurt din Valencia are o rată medie de ocupare de 79%, fiind rezervată pentru 288 de nopți anual. Cu o rată zilnică de 93 euro în medie, în 2023, gazdele au avut un venit tipic de aproximativ 27.000 euro pentru întregul an. Începând cu 15 aprilie a acestui an, existau 9.128 de înregistrări active pe Airbnb, potrivit Airbtics.

Unele dintre cartierele din Valencia care înregistrează cea mai mare cerere de închirieri pe termen scurt sunt Ciudad de las Artes y las Ciencias, La Lonja de la Seda și Catedrala din Valencia.

Cu toate acestea, piața de închiriere pe termen scurt din Spania include mai multe apartamente, în afară de Airbnb. Ca urmare este deja o piață foarte stabilită și joacă un rol cheie în susținerea economiei locale. În ultimele luni, a existat o creștere a închirierii pe piața neagră, determinată atât de proprietarii locali, cât și de expatriați străini care doresc să intre pe piața profitabilă de închiriere pe termen scurt din Spania.

Nuria Montes, un oficial de turism din Valencia, a declarat cu privire la aceste închirieri pe piața neagră, după cum a precizat Financial Times

„Nu putem permite niciun fel de economie subterană în cazare. Ei scapă de orice tip de control. Evident, nu plătesc taxe. Noi nu știm dacă proprietarii își îndeplinesc obligațiile față de lucrătorii lor”, susține aceasta. „Dar principala problemă este legată de siguranță. Ei nu respectă obligația de a comunica autorităților identitatea clienților. Nu știm dacă respectă regulile pentru incendii, urgențe, planuri de evacuare”, declară Montes. Potrivit lui Montes, ar putea fi 50.000 sau mai multe dintre aceste apartamente nereglementate închiriate pe termen scurt în regiunea Valencia.

Peste 175.000 europeni mor anual din cauza căldurii extreme