Viața de pe Pământ, în multe regiuni ale lumi, este amenințată din cauza scăderii nivelului de oxigen din oceane, avertizează oamenii de știință de la Institutul Max Planck și Universitatea Princeton, potrivit ziare.com.
Potrivit experților, în ultimii 50 de ani, zonele cu deficit de oxigen din oceane au crescut, lipsa oxigenului putând determinala extincția în masă a animalelor marine
Acest lucru este cauzat de schimbările climatice și încălzirea globală, provocate de activitatea umană, lucru care impune luarea unor măsuri urgente pentru limitarea acestor efecte la nivel mondial.
Cercetătorii consideră că micșorarea concentrației de oxigen este cauzată de încălzirea globală și creșterea temperaturilor la nivel mondial. De asemenea, regiunile cu deficit de oxigen din oceane s-au micșorat în timpul a celor două faze calde, care au avut loc în urmă cu aproximativ 16 și 50 de milioane de ani.
”Atunci când oxigenul devine rar, viața are o perioadă dificilă”, a declarat Alfredo Martinez-Garcia, de la Institutul Max Plack din Mainz, Germania.
În regiunile din Oceanul Pacific de Est și în nordul Oceanului Indian, unde nivelul oxigenului este scăzut, doar microbii și organismele specializate cu metabolism lent, cum ar fi meduzele, pot supraviețui
Potrivit studiului publicat în revista Nature din 31 august 2022, în timpul celor două perioade calde ale Pământului, din urmă cu 16 și 50 de milioane de ani, diferențele de temperatură între latitudinile înalte și joase erau mult mai mici decât la ora actuală. Deficitul mare de oxigen existent în apele de coasta poate conduce la deteriorarea ecosistemelor și poate fi un pericol pentru activitățile umane. Zonele unde există deficit de oxigen din oceanul deschis sunt vitale pentru ciclul chimic și biologic al Pământului.
Efectele schimbărilor climatice: Temperaturi record înregistrate în această vară în Marea Britanie