Peste 500 de monede care ilustrează istoria României vor fi scoase la licitaţie, pe 11 octombrie, în cadrul unei manifestări dedicate numismaticii româneşti, potrivit ziare.com.
Este vorba despre 28 de monede gradate în top pop (cea mai bună stare de conservare cunoscută pentru moneda de referinţă), 123 de monede din argint şi 23 de piese de aur
Colecţia de monede poate fi văzută la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00. Licitația va avea loc începând cu ora 19:00, în format hibrid: online pe platforma Artmark.
O piesă de o valoare deosebită este moneda de 5 lei din 1881 cu şase stele şi şase raze pe muchie, fiind cea mai rară variantă a monedelor cu această valoare nominală. Moneda este considerată de specialiştii români şi internaţionali un reper de referinţă pentru numismatica românească. Moneda, confecționată din argint, în bună stare de conservare, are un preţ de pornire de 4.000 de euro, raportat la o valoare de piaţă de 15-20 de mii de euro.
Alte piese foarte căutate de colecţionari din domeniul numismaticii, sunt cele două variante ale monedei de 5 lei din 1883, gradate drept necirculate, cu MS 62, preţul de pornire al licitației fiind de 100 de euro
Valoarea unei monede este stabilită în funcție de vechime, raritatea seriei, starea de conservare, dar şi de evenimentul sau personalitatea pe care o ilustrează. De exemplu, moneda 100 lei din 1922, gradată MS 62 (mint state) din aur, care ilustrează figura Regelui României Ferdinand I şi care are preţul de pornire de 5.000 de euro, este una dintre cele mai valoroase piese din licitaţie. La licitație vor fi scoase şi o serie de monede din aur de la 1906, un an istoric excepţional din punct de vedere al regalităţii, fiind momentul jubiliar al aniversării celor 40 de ani de domnie ai primului rege al României.