Eclipsă inelară de Soare pe 2 octombrie

Luna trece între Pământ și Soare, prin fața Soarelui

Eclipsa
Eclipsa sursa foto wikipedia

Astăzi, 2 octombrie 2024, are loc o eclipsă inelară de Soare. Este a 18-a eclipsă de acest gen din secolul al XXI-lea. Eclipsa de Soare se produce în momentul în care Luna trece între Pământ și Soare, prin fața Soarelui. Fiecare eveniment ceresc are propria poziție și poate fi observat dintr-o anumită zonă de pe glob, potrivit digi24.ro.

Astăzi, 2 octombrie 2024, are loc o eclipsă inelară de Soare. Este a 18-a eclipsă de acest gen din secolul al XXI-lea.

Eclipsa de Soare se produce în momentul în care Luna trece între Pământ și Soare, prin fața Soarelui. Fiecare eveniment ceresc are propria poziție și poate fi observat dintr-o anumită zonă de pe glob. În momentul în care discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui, imaginea luminoasă a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o perioadă de timp, de ordinul câtorva minute, eclipsa de Soare este totală. Eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. În acele momente, din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor, creând o formă de semilună, care înconjoară Luna întunecată.

O eclipsă inelară apare asemenea unei eclipse parțiale peste o regiune a Pământului de mii de kilometri lățime.

Eclipsa din 2 octombrie este cea de-a 18-a eclipsă inelară de Soare din secolul al XXI-lea. Începând chiar la nordul Ecuatorului în Oceanul Pacific, eclipsa inelară de Soare din 2 octombrie va propaga spre sud și va traversa Patagonia, apoi va trece chiar la nord de insulele Malvine (insulele Falkland, arhipeleag situat în Atlanticul de Sud), pentru a sfârși în Atlanticul de Sud. În afară de Insula Paștelui (insula polineziană din sud-estul Oceanului Pacific) și o mică parte din apropierea vârfurilor sudice ale Argentinei și Chile, calea umbrei eclipsei inelare de Soare va fi în întregime peste Oceanul Pacific.

Penumbra va fi vizibilă din sudul Americii de Sud, Hawaii și porțiuni din Antartica, potrivit science.nasa.

Eclipsa va începe la ora 15:42, sub forma unei eclipse parțiale, iar în jurul orei 16:50, va deveni inelară. Punctul maxim al eclipsei se va produce la ora 18:45, iar fenomentul ceresc se va încheia în jurul orei 21:47, potrivit earthsky. Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră se va produce pe data de 02 august 2027. Atunci, din România, acoperirea maximă a Soarelui este de 57% în sud-vestul țării, potrivit Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Bărbat reţinut în Buzău pentru uciderea unui cioban în bătaie