Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a reacționat după ce în Camera Deputaților, astăzi, a fost respinsă urgentarea dezbaterii privind certificatul verde la locul de muncă. Totodată, acesta a precizat că măsurile pe care autoritățile trebuie să le ia să fie nu doar coerente, ci și să stimuleze creșterea ratei de vaccinare. De altfel, restricțiile impuse de autorități, prin introducerea certificatului verde ca formă de acces la diverse activități, au dus la o dorință a românilor de a se vaccina. Concret, în numai o săptămână de la anunțul privind aceste restricții s-au vaccinat aproape 700 mii de români, numai cu prima doză.
„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică. Cred că ceea ce semănăm în momentul de față vom culege mai târziu. Acesta este lucru pe care eu îl înțeleg ca om, ca și coordonator al campaniei de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă săptămânale.
Totodată, acesta a afirmat, ca din punctul de vedere al medicului, măsurile pe care le iau autoritățile trebuie, în egală măsură să limiteze riscul de infectare, dar să crească rata de vaccinare.
„Ca medic, eu cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente, să fie logice încât să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivel populațional, dar, în egală măsură, să stimuleze rata de vaccinare, pentru că altfel, dacă măsurile sunt doar pentru scăderea numărului de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar nu putem crește rata vaccinală, vom avea aceeași populație receptivă în perioada lunilor următoare, deci situația nu se va schimba”, a mai spus Gheorghiță.
Potrivit raportării CNSU de astăzi, 591 de pacienți diagnosticați cu Covid au decedat, acesta fiind un record negativ de la începutul pandemiei. În urmă cu două săptămâni, când de altfel s-a luat decizia de impunere a restricțiilor, în special în rândul persoanelor nevaccinate, România înregistra un triplu record, 18.863 cazuri noi de infectare cu Covid, 574 de decese și 1.805 pacienți aflați în stare gravă, internați în secțiile de terapie intensivă.
Citește și: „Campioni pentru viață”, o campanie de promovare a vaccinării