Lucrările de înnisipare a plajei de la Eforie Sud, deblocate după avizul primit de la Ministerul Culturii

Ministerul Culturii permite cercetarea epavei de la Eforie Sud.

Ministerul Culturii a aprobat cercetarea epavei de la Eforie Sud, din cauza căreia s-au oprit lucrările de înnisipare pe o porțiune de 4.000 de metri. Chiar dacă era cunoscută încă din anii ’70, existența unei epave, acest lucru a determinat oprirea lucrărilor în perimetrul de 8.000 de metri desemnat că protecție a acesteia de către Ministerul Culturii, potrivit g4media.ro.

Constructorul olandez a făcut numeroase intervenții pentru deblocarea situației, propunând ca epava să fie cercetată de pe uscat, dar procedurile au putut fi deblocate abia acum.

Directorul companiei olandeze, Marius Stamat, a declarat că lucrările ocolesc o zonă de restricții, impusă de către Ministerul Culturii, prin avizul Ministerului Culturii din ianuarie 2021, și continuă pe celelalte celule de plajă. „Problema este că celula de plajă în care se află aceste rămășițe ale unei ambarcațiuni nu este terminată și nu va funcționa, în ceea ce priveşte protecţia costieră”, susține directorul companiei olandeze, Marius Stamat. 
El susține că a făcut mai multe solicitări la Ministerul Culturii, toate fiind refuzate până acum, inclusiv aceea ca epava să fie acoperită cu nisip, care avea avantajul că va fi într-o zonă pe uscat nou și va putea fi excavată de pe uscat, costurile  fiind mult mai mici și fără problemele de lipsă de scafandri brevetați și arheologi. 

Dacă Ministerul Culturii își dorește mâine să poate rezolva problema, depinde doar de ei, a transmis constructorul

Ministrul Culturii,  Lucian Romașcanu, susține că în câteva zile se va debloca situația, afirmând că din toate observațiile și tot ceea ce s-a adunat, în urma discuțiilor, au fost reintroduse în comisia de arheologie, deoarece ei sunt titularii de problemă și acum. „Cred că  sunt în măsură, astăzi la ora 1 am întâlnire cu colegii, sunt în măsură să avem noile norme și noul ordin de ministru. Înțelegem urgența, nu vom fi noi o piedică în calea acțiunilor economice cu pricina, dar trebuie să se înțeleagă un lucru extrem de important –  noi, în acest moment, vom da posibilitatea efectuării de cercetare arheologică, ceea ce va rezulta în urma cercetării este strict responsabilitatea și dreptul arheologului, care va face supraveghere arheologică. Deci nu știm ce va rezulta în urma cercetării și cum va suna avizul, dar el se va emite, asta este evident”, a declarat ministrul Culturii.

O tânără milionară vrea să-și doneze cea mai mare parte din avere deoarece banii nu o fac fericită