Peste 260.000 de persoane din Austria, vaccinate cu serul produs de Johnson&Johnson, au fost informate că din 3 ianuarie 2022, certificatul verde cu acest vaccin nu mai este valabil.
Guvernul austriac a luat această decizie din cauza că vaccinul are o eficacitate redusă față de noua variantă sud-africană, în comparație cu celelalte vaccinuri.
Pentru a-l putea folosi în continuare, persoanele care s-au imunizat împotriva COVID-19 cu Johnson&Johnson trebuie să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna. Conform Agerpres, aproape 75.000 dintre persoanele notificate nu au decis să se vaccineze din nou.
A doua doză a vaccinului Johnson&Johnson are o eficacitate de 84% împotriva spitalizării
Reamintim că Austria a renunțat la vaccinul Johnson&Johnson încă din luna noiembrie. De asemenea, Danemarca, Finlanda și Slovenia au renunțat la administrarea serului respectiv.
Cu toate acestea însă, cercetătorii au anunțat că a doua booster a vaccinului ar avea o eficacitate de 84% împotriva spitalizării. Studiul a fost făcut pe a doua doză de vaccin Johnson&Johnson administrată la peste 69.000 de persoane, în perioada 15 noiembrie-20 decembrie.
Astfel, conform noului studiu, eficacitatea vaccinului în prevenirea spitalizării a crescut de la 63% la scurt timp după administrarea dozei de rapel, la 84%, 14 zile mai târziu.
Comisia națională de vaccinare din Austria a recomandat, în urmă cu o săptămână, administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19 pentru o parte din personalul medical şi alţi lucrători esenţiali din cauza tulpinii sud-africane.
Reamintim că din 1 februarie, vaccinarea împotriva coronavirusului va fi obligatorie în Austria. Aceasta va fi prima țară din Europa în care se va implementa obligativitatea vaccinării.
Cancelarul Austriei Alexander Schallenberg a spus că este singurul mod de a ieși din „cercul vicios” al valurilor de infectări provocate de COVID-19.
Totodată, 1 ianuarie 2022 a fost ziua cu cele mai puţine persoane vaccinate anti-COVID în România de la debutul campaniei. Altfel spus, conform datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), 717 persoane s-au imunizat împotriva noului coronavirus. Mai exact, 152 s-au vaccinat cu prima doză, 282 cu doza a doua şi 283 cu doza a treia, de rapel (booster).
Cheagurile de sânge sunt „efecte foarte rare” ale vaccinului Johnson&Johnson