Turcia a impus de la 1 ianuarie 2023 o taxă turistică, vizitatorii urmând să plătească o taxă suplimentară de 2% în hoteluri, moteluri, sate turistice, pensiuni, precum şi pentru circuitele organizate de agenţiile de turism. Angajaţii misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale cu statut diplomatic nu vor plăti taxa turistică, potrivit g4media.ro.
„Obiectul taxei de ședere îl constituie serviciul de înnoptări în unități de cazare precum hoteluri, moteluri, așezări turistice, pensiuni, tabere, cabane. Cetățenia sau statutul de rezidență al utilizatorului serviciului nu va fi luat în considerare la aplicarea taxei de cazare”, se arată în comunicat. Sunt servicii care vor fi scutite de taxa pentru cazare, singura excepție fiind taberele educaționale pentru studenți, dar și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Turcia și a organizațiilor internaționale cu statut diplomatic.
Decizia privind taxa turistică a fost adoptată în 2019, implementarea fiind amânată din cauza pandemiei.
Reprezentanţii sectorului turismului din Turcia s-au declarat împotriva introducerii taxei, susţinând că ar afecta poziţia competitivă a ţării care, spre deosebire de alte state, nu a perceput până acum o taxă turistică. În 2022, autorităţile turce aveau ca obiectiv atragerea a 47 milioane de turişti şi obţinerea de venituri de 37 miliarde de dolari. În 2021, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 miliarde de dolari, dar sub nivelul de 34,5 miliarde de dolari înregistrat în 2019, când 45,1 milioane de turişti străini au venit în Turcia. Vara anului 2020 destinaţiile de vacanţă de vară cu cea mai rapidă creştere au fost Turcia, unde numărul de clienţi care zboară spre Antalya a urcat cu 480% faţă de 2019, urmată de Mallorca (+140%) şi Grecia (+74%), potrivit unuia dintre operatorii germani de turism. Oficialii turci au subliniat că se așteaptă să vină în Turcia până la 60 de milioane de turiști în 2023.
2 ianuarie, cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor meteo din România