Cercetătorii din Statele Unite au făcut progrese revoluționare în privința combaterii colesterolului. Un vaccin testat deocamdată doar pe animale a reușit să reducă nivelul colesterolului considerat rău din organism cu până la 30%. În condițiile în care, doar la noi în țară, mai bine de jumătate dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, dezvoltarea unui astfel de vaccin ar reprezenta o șansă la viață pentru milioane de oameni, potrivit hotnews.ro.
Serul la care se lucrează deja de un deceniu folosește particule similare cu virusurile care provoacă anticorpi față de o proteină specifică, soluție testată deja cu succes în reducerea colesterolului. Vaccinul ar fi, însă, o variantă mai ieftină și mai accesibilă pentru milioane de pacienți. Se vorbește despre o doză pe an, cu un preț sub 100 de dolari.
Colesterolul rău, sub formă de lipoproteine cu densitate scăzută sau LDL, este cel care poate provoca blocaje periculoase în artere, reducând fluxul de oxigen către inimă sau cauzând cheaguri de sânge care pot duce la un accident vascular cerebral (AVC). În cadrul unor teste efectuate pe şoareci şi maimuţe, o echipă condusă de cercetători de la universităţile New Mexico şi Davis California, a reuşit să reducă nivelul de colesterol nedorit vizând o proteină numită proprotein-convertază subtilizină/kexină de tip 9 (PCSK9), cunoscută ca având o relaţie importantă cu LDL.
„Vaccinul se bazează pe o particulă virală neinfecţioasă”, spune geneticianul Bryce Chackerian de la Universitatea din New Mexico
Echipa a folosit învelişul unui virus şi spune că metoda ar putea fi folosită pentru a dezvolta vaccinuri şi pentru alte afecţiuni. Receptorii speciali de pe celulele hepatice sunt responsabili pentru menţinerea LDL la un nivel sigur, dar un exces de PCSK9 poate afecta aceşti receptori, făcându-i mai puţin eficienţi ceea ce duce la mai mult colesterol rău care pluteşte în sânge. Avertizare de ninsori și vânt puternic până vineri