Consumatorii casnici vor plăti preţul de serviciu universal pentru electricitatea consumată în luna ianuarie, urmând ca factura să fie regularizată ulterior de furnizorul fiecăruia, au declarat, miercuri, pentru Agerpres, surse din sectorul energetic. Asta pentru că Ordinul ANRE, cu privire la prelungirea datei până la care poate face modificarea contractului a intrat în vigoare după perioada de facturare. Preţul de serviciu universal este mai mare cu 13-26% decât preţul reglementat până la 31 decembrie 2020.
Potrivit ordinului ANRE nr. 5/2021, publicat în Monitorul Oficial pe 20 ianuarie, clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.
„Astfel, clienţii vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puţin până la data de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică”, a arătat ANRE într-un comunicat.
Citește și: Cât plătești la „lumină” dacă rămâi la același furnizor
În acest moment, în România sunt patru mari operatori pe piața energiei electrice: Electrica Furnizare (Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord), Enel Distribuție (Banat, Muntenia și Dobrogea), CEZ și E-On. De altfel, furnizorii de ultimă instanţă au transmis comunicate de presă prin care s-au angajat să acorde aceste discounturi consumatorilor lor.
„Compania oferă benevol un discount consumatorilor care doresc trecerea în piața concurențială, dar nu au avut încă timpul să ia o decizie informată. Discount-ul se aplica pentru intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2021 și momentul în care aceștia optează pentru o ofertă de pe piața liberă, oricând până la data de 31 august 2021”, potrivit Electrica Furnizare.
Altfel, potrivit Forbes, în prima lună de la liberalizarea pieței energiei electrice au fost semnate peste 200.000 de contracte, din cele peste 5,7 milioane de clienți casnici care aveau încheiate contracte reglementare de energie electrică la finalul anului trecut.
Citește și: ANRE a prelungit termenul pentru semnarea noilor contracte