Luni, se împlinesc 50 de ani de la primul apel făcut de pe un telefon mobil, care a avut loc pe 3 aprilie 1973, la New York. Martin Cooper, inginer şi inventator în cadrul companiei Motorola, a făcut un apel folosind un dispozitiv telefonic mobil, potrivit digi24.ro.
În momentul apelului, Martin Cooper se afla pe Sixth Avenue, înconjurat de reporteri, la ceălalt capăt al apelului fiind Joel Engel, angajat al companiei competitoare, Bell Telephone Laboratories, care derula un proiect similar.
Cooper l-a informat pe interlocutorul său că discuţia este purtată prin intermediul unui telefon mobil. Aparatul folosit a fost un prototip DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), la care Martin Cooper a lucrat împreună cu Rudy Krolopp, colegul său din cadrul Motorola. Dispozitivul cântărea puţin peste 1 kg, avea lungimea de 25 cm, fără a lua în calcul antena, lăţimea de aproape 9 cm şi 4,5 cm grosime.
O convorbire putea să dureze maximum 30 de minute, iar timpul de încărcare a bateriei era de aproximativ 10 ore. Aspectul şi mărimea telefonului i-au adus telefonului poreclele de „cărămida” sau „pantoful”.
Telefoanele DynaTAC au continuat să fie fabricate din 1984 până în 1994. Deşi au fost permanent îmbunătăţite, aceste modele au început să piardă din popularitate în favoarea telefoanelor celulare Motorola MicroTAC. Acestea erau cele mai mici şi mai uşoare telefoane celulare la momentul lansării lor, 25 aprilie 1989. La 50 de ani de la primul apel mobil din istorie, „părintele mobilului”, Martin Cooper, are opinii divergente despre efectele şi implicaţiile creaţiei sale. El consideră că telefoanele inteligente din prezent au un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor dar este de părere că am ajuns, poate, dependenţi într-o măsură prea mare de aceste gadgeturi.