Puțini sunt cei din BOR, care să facă referire, cu „subiect și predicat”, la necesitatea vaccinării împotriva Covid. Purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu s-a „cutremurat” de spusele clericilor anti-vacciniști, cei care au spus că „nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”. În emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Bănescu a explicat de ce consideră această comparație ca fiind un sacrilegiu, principalul cleric vizat fiind ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cel care s-a declarat de nenumărate ori împotriva vaccinului anti-Covid, dar și împotriva măsurilor restrictive impuse de autorități.
„Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”, a spus Bănescu.
De altfel, ÎPF Daniel, în slujba de Înviere, a făcut o trimitere destul de subtilă spre vaccinare, făcând comparație cu cei 2.500 de israelieni care au putut intra în Basilia Sfântului Mormânt.
„Anul acesta, 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt, în Biserica Mare. Şi s-a văzut bucuria credincioşilor prezenţi, printre care şi părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, ca reprezentant al Patriarhiei Române. Deci, această binecuvântare este o încurajare pentru noi. Şi a fost posibil acest eveniment anul acesta mai uşor şi anume intrarea şi multor credincioşi pelerini în Biserica Sfântului Mormânt şi datorită faptului că în Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie, s-au relaxat măsurile sau restricţiile impuse anul trecut. Darul vieţii şi al sănătăţii vin de la Dumnezeu, dar noi trebuie să le protejăm şi să le cultivăm”, a spus ÎPF Daniel, la ceremonia de primire a Sfintei Lumini la Catedrala Patriarhală.
Citește și: ÎPS Teodosie: „Nicicum nu se schimbă ritualul. Nu ne intimidăm”