Pentru organism, este sănătos să slăbească 0,5-1 kg pe săptămână. Altfel, riști să declanșezi probleme cum ar fi pierderea de masă musculară, deficiențe nutriționale sau încetinirea metabolismului. Organismul începe cu adevărat să slăbească după aproximativ două săptămâni. Pentru a menține acel ritm de 0,5-1 kg pe săptămână, este necesar să se creeze un deficit de 500 de calorii în fiecare zi. Începe, de exemplu, prin a reduce sau elimina sucurile îndulcite, prăjiturile de la gustare sau zahărul din cafea. Sau prin a le înlocui cu variante mai sănătoase cum ar fi fructele sau nucile, dacă îți iei necesarul de nutrienți din ele, și mesele principale vor fi mai mici. Nu este nevoie să te cântărești prea des. O dată pe lună este mai mult decât suficient.
Poți să slăbești sănătos doar dacă ai o alimentație echilibrată și cu adevărat hrănitoare.
Prin urmare, trebuie să te orientezi spre alimente care conțin nutrienți, în locul celor care oferă doar calorii goale. O alimentație sănătoasă se bazează pe fructe, legume și leguminoase precum fasolea sau năutul, pește și carne slabă cum e cea de pui sau mușchiulet de porc dacă nu poți consuma mai rar carne roșie, lactate cu conținut redus de grăsimi , produse de panificație din cereale integrale, grăsimi sănătoase (pește, nuci, avocado și uleiuri cum sunt cele de măsline sau de cocos).
Alte mici schimbări pe care ar trebui să la iei în calcul când vrei să slăbești sănătos ar fi consumul de alcool (maxim 2 pahare de vin pe zi pentru bărbați, un pahar pe zi în cazul femeilor), renunțarea la fumat, reducerea tentației de a mânca cât mai mult la bufetul suedez.
Contează de asemenea și cantitatea pe care o mănânci din fiecare aliment.
Fructele și legumele nu au limită, iar pentru celelalte, urmează măsuri standard, de exemplu, o porție de orez ar fi cât un pumn, o mână de nuci sau fructe uscate este mai mult decât suficient pentru o gustare.
Pentru mâncăruri grase sau foarte bogate în calorii porțiile ar trebui să fie un pic mai mici.