Reducere a numărului de paturi la Spitalul Județean Arad

Sunt desfiinţate paturile de la secțiile de Endocrinologie şi Alergologie

Spital
Spital sursa foto pixabay

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad desfiinţează paturile de la compartimentele de Endocrinologie şi Alergologie. Managerii au constatat că, în ultimii cinci ani, gradul mediu de ocupare a fost de aproximativ 25%, potrivit g4media.ro.

Măsura nemulţumeşte o parte din personalul medical, care consideră că o reducere de paturi ar fi acceptabilă, însă nu desfiinţarea lor.

Potrivit noii organigrame propuse de managementul spitalului, care a fost deja aprobată de Consiliul Judeţean şi de Ministerul Sănătăţii, se vor desfiinţa cele opt paturi de la compartimentul de Endocrinologie şi cele patru paturi de la compartimentul de Alergologie, ambele din cadrul Secţiei Medicină Internă I.

„Aceste paturi ar urma să fie folosite pentru recuperare la Secţia Neurologie, care va creşte astfel de la 44 la 56 de paturi. Considerăm că o reducere a numărului de paturi de la cele două compartimente afectate este posibilă, dar nu desfiinţarea lor. Sigur, în statistici, aceste paturi aveau un grad mic de ocupare, dar asta pentru că, odată ce a început pandemia de COVID-19, au fost luate pentru a fi folosite pentru tratarea acestor bolnavi. Ulterior, după încheierea pandemiei, numărul pacienţilor a fost mai mic. În tot judeţul, nu mai există alte paturi pentru cele două specialităţi, iar asta are implicaţii pentru pacienţi. În plus, se va perturba activitatea universitară în spital, pentru că studenţii nu vor mai avea unde să se pregătească, iar medicii rezidenţi nu vor mai avea unde să activeze”, a declarat un medic din cadrul SCJU Arad.

Referitor la această situaţie, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Cătălin Hreniuc, a declarat că deşi se desfiinţează paturile, bolnavii vor beneficia de consultaţii în cabinete care vor funcţiona în Ambulatoriul unităţii.

„Cele două specialităţi se pretează pentru ambulatoriul de specialitate, nu este necesar să avem şi paturi care au rată mică de ocupare. În ultimii cinci ani, rata medie de ocupare a fost de aproximativ 25%. Personalul de la cele două compartimente va fi relocat la cabinetele din Ambulatoriu, unde va putea continua, de asemenea, pregătirea universitară”, a spus Hreniuc.

Conform acestuia, pacienţii cu urgenţe vor fi internaţi pe secţiile medicale şi vor beneficia de consultaţii de specialitate de la medicii care vor activa la cabinetele de Endocrinologie şi Alergologie din Ambulatoriu. Totodată, Cătălin Hreniuc a precizat că „diferenţa între vechea organigramă şi cea nouă este nesemnificativă” şi nu prevede reduceri de personal. În total, conform organigramei aprobate, vor exista 1.260 de paturi la nivelul SCJU Arad, iar schimbările vor fi aplicate treptat, în următoarele luni.

Polițist agresat într-o benzinărie din București