Viceprim-ministrul Raluca Turcan a lansat tacit Planul B pentru anul școlar 2020-2021. Al doilea om din fruntea PNL a lăsat să se înțeleagă că profesorii vor fi obligați să învețe cum să își desfășoare activitatea online. Cu alte cuvinte, profesorii ar cam trebui să se înscrie la cursuri de formare profesională, să învețe să predea online.
„Profesorii să vadă ce înseamnă tehnici de predare care să țină copilul în fața dispozitivului și încetul cu încetul să ajungem ca, într-adevăr, educația online să fie o alternativă la educația față în față și acestea să poată în perioade dificile să se întrepătrundă”, a declarat, vineri, Raluca Turcan, în cadrul Galei Teleșcoala.
Prezentă la eveniment, ministra Educației Monica Anisie s-a adresat colegilor din minister și celor din inspectoratele școlare întărind ideea că profesorii trebuie să urmeze în perioada imediat următoare cursuri de specializare în educația online.
„Noi trebuie să fim pregătiți pentru această posibilitate, nu spun că e o posibilitate, trebuie să fim pregătiți ca școala să nu se reia în septembrie și atunci trebuie să ne adaptăm din mers. Din toamnă, profesorii trebuie să fie pregătiți să predea online, iar pentru asta vor face cursuri”, a declarat Anisie.
Cea mai mare problemă o reprezintă elevii și profesorii de la țară, unde puțini au acces la tehnologie pentru a face față cerințelor. În acest sens ministrul Educaţiei şi Cercetării a stabilit cu inspectorii școlari generali, un set de măsuri valabile pentru tot învățământul românesc.
– Inspectoratele școlare trebuie să organizeze periodic videoconferințe cu directorii unităților de învățământ din România pentru a identifica și stabili sarcini de lucru și resurse educaționale în vederea asigurării învățării la distanță
– Inspectoratele școlare vor monitoriza desfășurarea activităților-suport pentru învățarea online în unitățile de învățământ din subordine
– Cadrele didactice care nu au acces la tehnologie pot solicita unităților de învățământ să le pună la dispoziție echipamentele necesare pentru desfășurarea procesului didactic în sistem online
– Inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, cu sprijinul autorităților locale, vor lua măsuri pentru asigurarea accesului la activități de învățare pentru preșcolarii/elevii din medii dezavantajate care nu dispun de echipamente informatice
– Elevii din anii de final de ciclu care vor susține examenele naționale pot beneficia de consiliere din partea unităților de învățământ, cu sprijinul consilierilor din cabinetele psihopedagogice.
Citește și: Noua Lege a Educației, mai inovativă ca oricând