Florin Cîțu, finanțistul liberalilor și, pe cale de consecință, ministrul Finanțelor, a descoperit formula, deloc matematică, a (ne)funcționării unui sistem politic. „Când te lupți cu un sistem și sistemul se luptă înapoi cu tine”. Ce vrea să ne spună Florin Cîțu este ceea ce știm deja, și anume, că o restructurare a aparatului public, adică reducerea personalului inutil din administrația publică, este cam greu de făcut.
Sunt datorii de plătit, promisiuni de respectat, sunt soți/soții, copii și rude ale prietenilor, amantelor/amanților, care au prins un loc călduț, nu se poate să le spui așa, cu una cu două, că sunt inutil și că fac umbră pământului degeaba. Și totuși, Cîțu a găsit formula magică.
„Cea mai bună reformă este informatizarea sistemului public, e cel mai obiectiv mod de a face reformă. Dar uitați-vă ce se întâmplă când faci reorganizări într-un minister, când te lupți cu un sistem și sistemul se luptă înapoi cu tine. Dar noi am promis acest lucru, am promis că vom face reforma aparatului public și vom continua. Nu ne vom opri.
Eu spun că în urma reașezării sistemului administrativ pe principii moderne, ceea ce fac acum la Ministerul Finanțelor Publice, și prin informatizare, se va duce natural către acea formulă magică. Nimeni nu știe cât trebuie redus aparatul bugetar ca să funcționeze optim, dar, dacă luăm câteva lucruri esențiale și principii de bază și cu informatizarea în același timp, vom reuși”, spune triumfător ministrul Cîțu.
Ministrul Finanțelor a mai avut de-a lungul timpului luări de poziții publice care i-au nemulțumit chiar și pe cei din PNL. A criticat „privilegiile” angajaților de la stat și a cerut taxarea suplimentară a angajaților la stat, renunțarea la vouchere, tichete de vacanta, sporuri și pensii speciale.
Citește și: Cîțu a găsit (o parte din) banii pentru pensii, alocațiile dau cu virgulă, trăiască amnistiile fiscale