Suedia se apropie de titlul de prima țară „nefumătoare” din lume, procentul celor care consumă tutun fiind sub 5%, după ce majoritatea au renunțat la fumat în favoarea produselor alternative cu risc redus. Și Marea Britanie se îndreaptă rapid spre acest program, având acest obiect propus pentru anul 2030 pe care vrea să o atingă prin derularea unor programe de sănătate publică, potrivit digi24.ro.
La polul opus, conform Nanny State Index, România este țara cu cele mai multe restricții din Uniunea Europeană în privința legislației în domeniul tutunului.
Suedia se apropie de titlul de prima țară „nefumătoare” din lume. Strategia s-a dovedit un succes real în lupta cu efectele nocive asociate fumatului. Bărbații suedezi au cea mai scăzută rată a mortalității atribuită tutunului și cea mai scăzută incidență a cancerului pulmonar din Europa.
O țară este considerată „nefumătoare”, dacă mai puțin de 5% din populația ei consumă tutun.
Marea Britanie dorește să atingă această țintă în 2030, motiv pentru care a lansat un program care încurajează fumătorii să încerce dispozitivele pentru vapat. Departamentul de Sănătate din Marea Britanie a constatat că persoanele care utilizează produsele care încălzesc tutunul au fost expuse cu până la 90% la mai puțini compuși nocivi comparativ cu fumatul. La polul opus, România are una dintre cele mai mari rate a fumatului din Uniunea Europeană, respectiv cea mai mică rată a utilizării produselor alternative cu risc redus. Specialiștii din industria tutunului cer autorităților sprijin pentru a transmite datele științifice care demonstrază că produsele pentru vapat sau cele care încălzesc tutunul sunt mai puțin riscante decât fumatul.