Stresul ar putea fi benefic pentru creier, iar nivelurile scăzute până la moderate de stres pot contribui la dezvoltarea rezilienței.
Mai mult, se reduce riscul de boli mintale, precizează o nouă cercetare efectuată de Institutul de Dezvoltare a Tineretului de la Universitatea din Georgia.
Publicat în Psychiatry Research, studiul a constatat că nivelurile scăzute până la moderate de stres pot ajuta indivizii să își dezvolte reziliența și să reducă riscul de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și comportamentele antisociale, scrie EurekAlert.
”Dacă vă aflați într-un mediu în care aveți un anumit nivel de stres, puteți dezvolta mecanisme de adaptare care vă vor permite să deveniți mai eficient și mai eficace și să vă organizați într-un mod care să vă ajute să performați”, a declarat Assaf Oshri, autorul principal al studiului.
Stresul ”bun” poate acționa ca un vaccin
Cercetătorii s-au bazat pe datele de la Human Connectome, un proiect național finanțat de National Institutes of Health, care are ca scop să ofere informații despre modul în care funcționează creierul uman.
Pentru studiul de față, cercetătorii au analizat date de la mai mult de 1.200 de tineri adulți care au raportat nivelul de stres perceput cu ajutorul unui chestionar utilizat pentru a măsura cât de incontrolabile și stresante li se par oamenilor viețile lor.
Participanții au răspuns la întrebări privind frecvența cu care au experimentat anumite gânduri sau sentimente
Capacitățile lor neurocognitive au fost apoi evaluate cu ajutorul unor teste care au măsurat atenția și capacitatea de a suprima răspunsurile automate la stimuli vizuali, flexibilitatea cognitivă, sau capacitatea de a trece de la o sarcină la alta, memoria de lucru și viteza de procesare.
Oamenii de știintă au comparat aceste rezultate cu răspunsurile participanților la mai multe măsurători ale sentimentelor de anxietate, problemelor de atenție și agresivității, printre alte probleme comportamentale și emoționale.
Analiza a constatat că nivelurile scăzute până la moderate de stres au fost benefice din punct de vedere psihologic
În plus, în timp ce puțin stres poate fi bun pentru cogniție, cercetătorii avertizează că nivelurile continue de stres ridicat pot fi incredibil de dăunătoare, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
”De la un anumit punct, stresul devine toxic. Afectează totul, de la sistemul imunitar, la reglarea emoțională, la funcționarea creierului. Nu tot stresul este un stres bun”, a concluzionat cercetătorul.
Adaptare: EurekAlert