ANPC trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele care pot apare atunci când mâncăm porumb fiert pe plajă, copiii fiind cei mai expuși pericolului. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (ANPC) trage un semnal de alarmă cu privire la un aspect extrem de comun din vacanțele de pe litoralul românesc. Este vorba despre copiii care mănâncă porumb pe plajă, cumpărat de la vânzătorii ambulanți, potrivit romaniatv.net.
Potrivit reprezentanților ANPC din România, părinții fac o eroare enormă în momentul în care iau copiilor porumb fiert pe plajă, fiind de neimaginat cum nu își pun întrebări privind modul în care a fost fiert porumbul, mai ales acum când temperaturile extrem de ridicate favorizează înmulțirea agenților patogeni
. „Un copil de 4 ani în timp ce se joacă în nisip cu o mână, din când în când mușcă dintr-un porumb fiert pe care îl ține în cealaltă mână și pe care mama lui l-a plătit cu 10 lei unui vânzător ambulant de pe plajă! În ce condiții a fost fiert acel porumb, nu s-a întrebat mama copilului! La ce riscuri a fost supus acel copil, nu are de unde să știe mama lui! Comerțul ambulant pe plajă este interzis (a se vedea articolul 8, aliniat 1, litera l), coroborat cu aliniatul 2, litera c) din OUG nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre si controlul activităților desfășurate pe plaja)! De respectarea acestui lucru se ocupă angajații domnului Marian-Cătălin Predoiu ministrul Afacerilor interne! Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară apar în sezonul cald, când temperaturile ridicate favorizează înmulțirea agenților patogeni. Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, este necesară o igienă corespunzătoare a mâinilor, ustensilelor de bucătărie și a alimentelor, precum și depozitarea corespunzătoare a hranei”, anunță Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
„Plaja este domeniul public! Cunoaște-ți drepturile!”, inițiată de Asociaţia Pro Consumatori în anul 2019 enumeră câteva dintre drepturile pe care oamenii care merg pe litoralul românesc le au.
„Operatorii de plajă au obligația legală să mențină plaja curată! Aveți dreptul la:- o suprafață de 5 mp pentru plaja pe sezlong;- o suprafață de 3,24 mp pentru plaja pe cearceaf;- grup sanitar;- duș;- spațiu pentru schimbat vestimentația;- o distanță de minim 5 m de la linia apei la primul rând de șezlonguri/cearceafuri;- apă curată în zona de îmbăiere, fără obiecte care v-ar putea răni, fără vegetație;- plajă curată, fără scoici, melci și alte obiecte care v-ar putea răni;- pubele pentru resturi menajere”, a transmis Asociaţia Pro Consumatori. Medicii din Reșița avertizează: Există un număr uriaș de cazuri de cancer pulmonar