IGPR avertizează: Atenție la cererile primite prin telefon

Potrivit oamenilor legii, vishingul este o metodă de înșelăciune prin care autorii poartă convorbiri telefonice cu victimele și pretind a fi reprezentanți ai unor entități private.

Politist
Politist sursa foto pixabay

Poliția avertizează asupra unei metode de fraudă care vizează persoanele fizice. Atacatorii sună victimele și pretind a fi reprezentanți ai unor entități private, cum ar fi bănci, companii de telecomunicații sau instituții guvernamentale. Victimele sunt determinate să transmită atacatorilor date personale, bancare sau de autentificare, pe care autorii le utilizează în scopul comiterii altor fapte de natură penală, potrivit stiripesurse.ro.

Vishingul (voice phishing) este o metodă de înșelăciune prin care autorii apelează și poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate și pretind a fi reprezentanți ai unor entități private.

Prin utilizarea unor tactici de manipulare, ei obțin date personale sau informații financiare de la persoanele vătămate, informează IGPR. Poliția oferă următoarele sfaturi pentru a vă proteja în astfel de situații: nu efectuați plăți în conturile oferite prin telefon și nu oferiți date personale sau date bancare, identificați corect un astfel de apel telefonic fals, nu acceptați să faceți ce vi se spune prin telefon, nu tastați un alt număr și nici nu urmați alți pași indicați prin telefon. Poliția recomandă prudență în divulgarea informațiilor de identificare personală: numele, prenumele, CNP, adresa, numărul de telefon, data nașterii și alte detalii personale. Aceste informații pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii. „Informații privind conturile bancare și alte date financiare: prin intermediul vishingului, atacatorii pot obține numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informațiile de autentificare la serviciile bancare online și alte detalii legate de conturile și tranzacțiile financiare ale victimei, informații care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate”, adaugă IGPR.

Culturi de canabis, înființate de doi bărbați, descoperite la Constanța