Ruinele unei structuri din epoca de piatră au fost găsite de arheologii care fac săpături în apropiere de Praga. Aceasta este considerată una dintre „cele mai vechi dovezi ale arhitecturii” din Europa, complexul arheologic fiind mai vechi decât Stonehenge și chiar decât piramidele egiptene, potrivit digi24.ro.
Structura enigmatică este cunoscută sub numele de medalion
O comunitate agricolă locală s-ar fi adunat într-o clădire circulară, cu aproape 7.000 de ani în urmă, în perioada Epocii noi a Pietrei, care a fost descoperită abia în 2022, lângă Praga, Cehia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Institutului de Arheologie al Academiei Cehe de Științe, Jaroslav Ridky, „este prea devreme pentru a avea informații despre oamenii care au construit această structură rotundă”, fiind însă clar că aceștia făceau parte din cultura ceramicii care a înflorit între 4900 î.Hr. și 4400 î.Hr.
Structura arheologică are dimensiuni impresionante
Structura excavată are o suprafață mare, aproximativ 55 de metri în diametru, echipa de arheologi găsind până acum fragmente de ceramică, oase de animale și unelte de piatră, potrivit lui Jaroslav Ridky. Oamenii care au făcut obiecte de ceramică în acea perioadă au construit și alte structuri circulare în regiunea Boema a Republicii Cehe, satele lor agricole fiind formate din mai multe case cu structuri mari, dreptunghiulare, unde puteau locui 20 până la 30 de persoane.
Ruinele, alcătuite din șanțuri circulare
Nu doar acolo sunt însă astfel de structuri circulare, ci și în alte zone din Europa Centrală, a spus arheologul. „Una dintre astfel de teorii este că ar fi putut fi folosită ca centru economic, centru comercial. Ar fi putut fi, de asemenea, un centru al vreunui cult religios, unde se oficiau rituri de trecere sau ritualuri legate de perioada anului”, a menționat Ridky. Ruinele descoperite sunt formate din unul sau mai multe șanțuri largi, circulare, având mai multe goluri care au funcționat ca intrări.
Prima brăţară de monitorizare a agresorilor, folosită în București