Programul naţional Casa eficientă energetic se alătură programului Casa verde fotovoltaice pentru creşterea numărului de prosumatori sau pentru investiţii în modernizarea locuinţelor, fiind destinat exclusiv persoanelor fizice, în special consumatorilor vulnerabili, potrivit ziare.com.
Fondurile totale ar putea ajunge la 534 de milioane de euro, prin PNRR, spun reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Doar consumatorii vulnerabili au opţiunea de a obţine bani pentru panouri solare, restul populaţiei putând accesa bani pentru renovarea energetică a cladirilor, exclusiv lucrări exterioare.
Programul va avea două axe, una dedicată populaţiei vulnerabile din punct de vedere energetic, care are ca obiectiv renovarea energetică sau instalarea de panouri fotovoltaice în proprietatea beneficiarului. Cea de-a doua axă va fi dedicată populaţiei generale, care are ca obiectiv renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale unifamiliale. În cazul în care o persoană şi-a instalat un sistem de panouri fotovoltaice prin programul naţional Casa eficientă energetic, aceasta nu va mai putea solicita finanţare pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice în cadrul unui alt program cu finanţare naţională sau europeană. Totodată, data estimată pentru elaborarea şi publicarea ghidurilor solicitantului, publicitatea măsurilor şi pregătirea apelurilor de proiecte este finalul anului 2023, au mai precizat reprezentanţii MIPE. YouTube va restricționa vizionarea anumitor videoclipuri