Cetatea Poenari va putea fi vizitată din luna ianuarie 

Obiectivul, situat în județul Argeș, a fost reabilitat

Cetatea Poenari
Cetatea Poenari sursa foto wikipedia

Un loc de refugiu pentru domnitorul Vlad Țepeș va putea fi vizitat din ianuarie și va concura cu Castelul Bran. Este vorba despre Cetatea Poenari din județul Argeș care a fost reabilitată și va putea fi vizitată, potrivit ziare.com.

Va putea fi vizitată din ianuarie, după recepția lucrărilor, dar și dacă vremea o va permite, deoarece până acolo turiștii trebuie să urce peste o mie de trepte.

La cetate se ajunge urcând 1.480 de trepte, printr-o pădure de fag. Între treptele 500 și 700, legenda spune că Vlad Țepeș a tras în țeapă sute de boieri, iar sufletele lor bântuie și acum locul. Cetatea Poenari a fost construită pe vremea lui Negru Vodă, cu un singur turn de apărare. Fortăreața a fost extinsă de Vlad Țepeș. „Cetatea, așa cum o vedeți dumneavoastră astăzi i se datorează în integralitate legendarului voievod, pentru că acesta a construit turnurile cilindrice, toate zidurile care leagă aceste turnuri și bineînțeles cisterna de apă”, a spus Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.

Cetatea Poienari, unul dintre principalele obiective turistice ale județului, s-a aflat într-un amplu proces de restaurare și reabilitare.

Pe vârful Muntelui Cetăţuia, într-un cadru natural fortificat, la o distanţă de 25 km faţă de municipiul Curtea de Argeş, se înalţă Cetatea Poenari, nominalizată astfel, cu precădere, atât de izvoarele vremii, cât şi în istoriografia de specialitate, după satul din apropiere, aflat la circa 6 km depărtare, potrivit cetateapoenari.ro. Deşi cetatea este amplasată la numai doi kilometri de satul Căpăţâneni, ea a primit numele de Poenari, de la satul puţin mai îndepărtat, însă, foarte probabil, mai vechi, pe care l-a şi stăpânit, după cum se arată într-un hrisov dat hareşenilor (arefenilor) de Mircea Ciobanul la 8 aprilie 1546. Cu acest nume o întâlnim în izvoarele documentare din veacurile XV-XVI, dar şi în cronicile din secolele XVII-XVIII. De-a lungul timpului, fortificaţia din Cheile Argeşului a mai fost consemnată şi sub denumirile de „Cetatea lui Ţepeş Vodă” sau „Cetatea lui Negru Vodă”.

Schimbare bruscă a vremii începând de duminică