Biserica Ortodoxă Română (BOR) și-a prezentat, vineri seară, punctul de vedere explicit cu privire la certificatul verde (documentul care atestă vaccinarea, testarea negativă Covid sau trecerea prin boală), pe care reprezentanții BOR au expus-o în întâlnirea pe care premierul Ciucă a avut-o cu toți reprezentanții cultelor.
Mai mult, BOR prezintă ca pe o victorie faptul că nu va fi introdus „green-pass”-ul în biserică, în urma unei solicitări pe care Patriarhia a făcut-o către Camera Deputaților, în 12 noiembrie, asta deși, încă din 25 octombrie 2021, momentul în care s-au introdus restricțiile pentru persoanele nevaccinare, inclusiv carantinarea pe timpul nopții, accesul în biserici nu a fost condiționat de acest document.
Astfel, Patriarhia Română a adresat autorităţilor competente aceeași solicitare, din următoarele motive:
„1. Așa cum acest certificat nu este solicitat pentru accesul cetățenilor în magazinele alimentare, farmacii, spitale, deoarece acestea răspund unor nevoi esențiale ale cetăţenilor, tot astfel participarea fizică a credincioşilor la slujbe în lăcașurile de cult răspunde unei nevoi esențiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet. Prin rugăciunea comună în biserică, omul credincios intră în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii, vindecând sufletul său de teama de boală şi de moarte.
2. Prin rugăciunea comună în biserică, se oferă omului disperat încurajare, prevenind astfel deznădejdea și depresia.
3. Participarea la sfintele slujbe în biserică oferă omului întristat şi singur bucuria comunicării și a solidarității, prevenind astfel sentimentul abandonului şi al marginalizării”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române, publicat pe Basilica.
Totodată, reprezentanții BOR au precizat că au fost luate, permanent, măsurile necesare pentru respectarea normelor sanitare de protecție când organizează evenimente religioase.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor că atunci când va fi luată o decizie, în această privință, una politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv. „Nu trebuie să fie o decizie discreționară, ci o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea. Libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate. Credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru. Vaccinarea este parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte referitoare la comportamentul individual, cred că poate fi modificat ca să limităm transmiterea”, a spus Alexandru Rafila.
Citește și: Ghiță se „ia la trântă” cu autoritățile și face comparații între epoci